IAR-330 Puma Naval poate descoperi, diferenţia şi ataca ţintele submarine, în misiuni de luptă. Are o structură protejată împotriva ruginei - pentru zbor în mediu marin, poate lupta pe timpul nopţii, are echipamente care îi asigură plutirea în cazul amerizării şi dotările cu care un operator de la bord poate urmări în timp real ţintele din zona de acţiune a aparatului. Elicopterul poate fi aşezat, din mers, pe puntea unei fregate aflată de asemenea în mişcare. Şi foloseşte, pentru această manevră, un harpon cu care pilotul asigură aparatul de punte, încă din timpul zborului.
"Are un acumulator în interiorul cargo-ului, un acumulator de presiune hidraulică şi trage elicopterul de punte cu aproximativ două tone forţă", spune Marius Bâscă, director de program IAR SA Braşov.
Odată cu livrarea ultimului elicopter militar modernizat la Ghimbav, Forţele Navale Române au câte un elicopter pentru fiecare fregată din dotare. Modernizarea elicopterelor de pe fregatele româneşti a început în 2005.
"Practic sunt ochii şi urechile navelor, dincolo de orizont, în actiuvităţile şi în acţiunile pe mare, moderne, este obligatorie folosirea acestor mijloace, care pot fi, pe de o parte, mijloace de luptă, pe de altă parte mijloace de căutare - salvare" spune contraamiral Alexandru Mârşa, şeful Statului Major al Forţelor Navale.
IAR 330 Puma Naval este dotat inclusiv cu mitraliere electrice care pot trage 3.000 de gloanţe pe minut. Configuraţia echipamentelor poate fi schimbată suficient de repede, astfel încât elicopterul să treacă fără întârziere de la o misiune antiteroristă la una de evacuare medicală de pe o platformă petrolieră.
"Ne uităm împreună la programul de înzestrare a armatei, la programul pe 10 ani şi cred că ceea ce am văzut astăzi la IAR Ghimbav este o dovadă că industria română de apărare poate să satisfacă cerinţele Armatei Române şi pe viitor", spune Costin Borc, ministrul al Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri
IAR Ghimbav este o companie cu capital majoritar de stat. În ultimii 47 de ani, societatea a produs 365 de elicoptere, dintre care 163 sunt aparate de zbor IAR 330. Primul elicopter Puma Naval a ajuns deasupra apelor teritoriale româneşti la jumătatea anului 2007. România deţine, la această oră, trei fregate militare.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Alex Apetroae