Cea mai căutată unitate rămâne în continuare Şcoala Profesională Germană Kronstadt, care anul acesta oferă 196 de locuri. În plus, alte 3 companii din judeţ şi-au arătat interesul de a lucra cu această unitate şcolară.
"Avem la dispoziţie propuse 7 clase, pe 5 calificări, calificări pe care şcolarizăm în cei trei ani", declară Ramona Daniela Ţiţeiu - director Şcoala Profesională Germană Kronstadt.
Bursele plătite de agenţii economici, posibilitatea de a face practică direct în fabrici şi promisiunea unui loc de muncă sigur după terminarea şcolii sunt în continuare principalele puncte de atracţie spre învăţământul profesional. În plus, titulatura de Şcoală Germană atrage elevi şi din alte judeţe.
"Am vizitat această şcoală, am stat de vorbă cu cadrele didactice, cu copiii şi au fost încântaţi de tot ce au văzut şi este motivul pentru care au venit aici", a spus Maria Grădina - dirigintă Şcoala Generală Căldăreşti, jud. Buzău.
"Am considerat că fiind pe sistem german are mult mai multe şanse să înveţe cu adevărat o meserie", spune un elev.
"O să am o meserie după ce o să termin această şcoală, se bazează mult pe practică", este de părere alt elev.
"La nivelul judeţului avem în total 1.204 locuri, conform cerinţelor unităţilor şcolare", a spus Maria Szabo - inspector general adjunct ISJ Braşov.
Pentru aceste locuri se pot înscrie elevii de clasa a 8-a care termină în acest an, dar şi cei care au absolvit în anii anteriori. Perioada de înscriere se va încheia pe 12 iunie, după care, acolo unde sunt mai mulţi candidaţi pe loc, şcolile pot organiza probe suplimentare, după criterii proprii sau împreună cu agenţii economici parteneri.
"Absolvenţii vor fi şi angajaţi, cei care bineînţeles că vor îndeplini toate cerinţele şi practica o vor face, în anul 2 şi 3 chiar la aceşti agenţi economici", a declarat Adina Mihaela Agache - director Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov.
Rezultatele finale ale primei sesiuni de admitere în învăţământul profesional vor fi afişate în perioada 13 - 15 iulie.
Reporter: Liviu Beju
Operator: Lucian Păculea