Visul de a avea căldură fără să plătească facturi mari la gaz îl trăiesc în realitate mai mulţi săteni din Mărginimea Sibiului. Oamenii au făcut deja primii paşi în ale ecologiei şi au adoptat soluţii moderne pentru încălzirea caselor. Deşi afară sunt uneori chiar şi - 20 de grade, aceştia îşi încălzesc locuinţele liniştiţi şi nu duc grija costurilor. Şi-au montat în gospodării centrale termice ecologice, al căror ,,combustibil" de bază sunt aşa numiţii ,,peleţi".
Ca un bun gospodar ce se recomandă, domnul Vasile Ciucă din Poiana Sibiului se îngrijeşte în fiecare dimineaţă de centrala termică ecologică pe care o are montată în subsolul locuinţei. Utilajul foloseşte ca materie primă rezultatul unui amestec între fân, rumeguş şi gunoi de la animale. În termeni ştiinţifici, acest combustibil poartă denumirea de ,,peleţi". Mici şi uşor de sfărâmat, peleţii produc însă suficient de multă căldură încât să încălzească cele 15 calorifere din toată casa domnului Vasile. De când a descoperit peleţii, gospodarul spune că are o bătrâneţe liniştită. În plus, peleţii sunt de două ori mai ieftini decât lemnele de foc pe care acesta le folosea înainte.
Peleţii înlocuiesc practic lemnul de foc, gazul sau oricare altă sursă de încălzire cu una ecologică, mult mai ieftină. De pildă un sac de 15 de kilograme de peleţi costă 15 lei. Centralele termice ecologice sunt acum la mare căutare, spun furnizorii, mai ales în randul celor dornici să facă economii. În funcţie de capacitatea de ardere, o astfel de centrală termică poate costa între 2.500 şi 10.000 de euro. Pentru o locuinţă de 200 de metri pătraţi, încalzirea cu peleţi nu depăşeşte 200 de lei lunar, spun specialiştii.