Reprezentanţii comunităţilor de români din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Basarabia şi Italia au avut şi ei un cuvânt greu de spus. Românii din disapora sunt nemulţumiţi, în special, de nerespectarea unor acorduri încheiate cu guvernul de la Bucureşti.
"Dreptul de obţinere a cetăţeniei române depinde de statul român. Doar noi, românii din Serbia, nu avem cetăţenie dublă, deoarece legislaţia nu ne-o permite", spune Predrag Balasovic, reprezentant Serbia.
Dreptul de a vorbi şi de a învăţa în limba materna este preocuparea românilor din Bulgaria şi Ucraina. Basarabenii veniţi la Izvorul Mureşului şi-au fixat ca ţintă comună unirea Moldovei cu Romania până în 2018.
"Noi venim cu un simplu mesaj. Ceea ce ne interesează este unirea Republicii Moldova cu România. Venim să propagăm ceastă idee", spune Vitalie Prisăcariu, reprezentant Republica Moldova.
Prezent la lucrările universităţii de vară de la Izvorul Mureşului, fostul preşedinte Traian Băsescu şi-a exprimat preocuparea şi, în acelaşi timp, îngrijorarea în special faţă de românii din Ucraina şi Republica Moldova, aflaţi în vecinătatea unei zone de conflict.
"Adevărul este că şi România, în mod egal, are nevoie de Republica Moldova. Cu cât un stat este mai mare în interiorul UE cu atât este mai important", spune Traian Băsescu, fostul preşedinte al României.
Dezbaterile de la Izvorul Muresului sunt pe teme legate de retrocedările ilegale de proprietăţi din Transilvania, problema romano-catolicilor din Moldova şi politicile partidelor şi instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache