De când piaţa din România a început să fie invadată de legumele şi fructele din import, producătorii autohtoni nu ştiu ce să mai facă pentru ca afacerile lor să rămână profitabile. Ioan Benea cultivă cartofi de ani de zile, însă din 2014 s-a gândit să inlocuiască 47 de hectare din supravata cultivata cu soia. Şi asta pentru că soia nu este o cultură atât de pretenţioasă. Costurile de intretinere la cartofi ajung chiar şi la 25.000 de lei pe hectar, în timp ce la soia ele nu depăşesc 3.000 de lei pe hectar.
"Concurenţa neloială, cu producătorii de afară, cu importatorii cu TVA-urile care ne-au distrus, au redus suprafaţa la 50 de ha", spune Ioan Benea, fermier.
Christian este cetăţean german şi a decis că la Braşov poate să pornească o afacere bună cu soia. A început cu 75 de hectare cultivate, iar acum a ajuns 200 de hectare.
"Anul trecut am fost primii şi singurii care am cultvat soia în regiune. Toţi au râs de noi. În primul râs soia este foarte bună ca şi rotaţie pentru culturile noastre", a spus Christian Rote, fermier.
Cel mai bine se vede profitul adus de soia, atunci când începe recolta şi legumele ajung la vânzare.
Preţul unui kilogram de cartofi variază între 30 şi 35 de bani, în timp ce la soia preţul pe kilogram variază între 1,20 şi 1,50 de bani.
Însă nu doar fermierii sunt interesaţi de soia, ci şi oamenii care introduc tot mai des în propria alimentaţie produse pe bază de soia.
"Se poate consuma ca atare. Poate fi folosită şi înlocuieşte carnea şi introduce aport în locul cărnii şi poate fi folosită şi ca lapte vegetal", spune nutriţionistul Gheorghe Blaj.
Agricultorii sunt susţinuţi să obţină subvenţii profitabile pentru altfel de culturi, decât cele traditionale zonei.
"Subvenţia pe suprafaţă, pe care o încasează toţi beneficiarii de activităţi agricole, la asta se adaugă o plată naţională complementară. Ajunge undeva la vreo 500-550 de euro pe ha", spune Dorel Stânea, directorul APIA Braşov.
În total în judeţul Braşov sunt aproximativ 700 de hectare cultivate cu soia.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea