Dezamăgiţi şi resemnaţi - aşa s-au prezentat la examenul de titularizare majoritatea candidaţilor la un post în învăţământul braşovean. Unii îl dau pentru prima dată. Alţii, însă, continuă un lung şir de încercări fără succes şi asta din cauză că sunt prea puţine locuri titularizabile. Alina Ilie susţine examenul a treia oară. Pentru că a obţinut definitivatul, speră că anul acesta, cu o notă bună, va reuşi să se titularizeze pe postul pe care îl ocupă la grădiniţa la care lucrează.
"În 2011 nu a fost niciun post, am luat la cunoştinţă că nu sunt posturi şi în 2012 au fost tot aşa, foarte puţine, până în 15 posturi", spune Alina Ilie.
Sunt profesori care deşi au note mari, rămân tot suplinitori şi sunt purtaţi an de an la examen.
"Am luat notă de titular, dar nu am dat definitivatul. Nu am ştiut de noua lege. Am luat 8.50 şi am rămas suplinitor şi trebuie să mai dau o dată", spune un candidat
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov pun deficitul de locuri titularizabile pe seama numărului redus de elevi sau a mobilităţii cadrelor didactice. La materiile de bază, ca matematica sau limba română, ar fi puţine locuri pentru că fluxul profesorilor nu este unul foarte mare.
"Sunt catedre care au intrat în restrângere de activitate şi vor mai intra din cauza faptului că, la nivelul admiterii, în liceele tehnologice, sunt afectate aceste catedre", a precizat Cornelia Iliescu - inspector de management ISJ Braşov
Şansele candidaţilor la un post titularizabil scad cu atât mai mult cu cât subiectele, concentrate pe partea de metodică a predării, au fost destul de dificile.
808 candidaţi au susţinut la 49 de materii examenul de titularizare, în cele două centre din Braşov.