Maria Cernescu este infirmieră de mai bine de doi ani, la unitatea de primiri urgenţe din spitalul judeţean din Sfântu Gheorghe. A ajuns să lucreze aici după ce a făcut un curs de infirmiere de trei luni, la Crucea Roşie iar acum este încântată de ideea unui curs la care să înveţe şi mai multe lucruri.
"Practică am făcut la un azil de bătrâni unde am avut o experienţă foarte frumoasă. Orice curs e binevenit", spune Maria
Ca Maria mai sunt alte zeci de infirmiere care spun că orice curs de pregătire în domeniu le-ar ajuta. Asta chiar dacă au deja o diplomă.
"Nu se poate acoperi totul la un singur curs. Trei luni e un timp scurt. Eu aşa zic şi se pot învăţa mult mai multe", spune și Alina Stanciu, infirmieră în Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe.
În spitalul din Sfântu Gheorghe lucrează peste 70 de infirmiere. Majoritatea au făcut câte un curs de specializare fie la Crucea Roşie, fie la alte fundaţii. Însă în România nu există o organizaţie profesională a infirmierelor.
Pentru a veni în sprijinul spitalelor, organizaţia nonguvernamentală Caritas a accesat bani europeni, prin programul POSDRU și a inițiat un proiect prin care se vor pregăti atât infirmierele care lucrează deja într-un spital, cât şi persoanele care vor să profeseze în domeniu. Cel puţin 700 de persoane vor fi şcolite, cursurile vor dura maxim 6 luni, vor fi gratuite și se vor desfăşura în mai multe judeţe din ţară.
"Ne-am propus ca ceea ce învăţat şi noi de la partenerii noştri din Germania, Elveţia, Austria să dăm mai departe", spune Peter Gyorgy - directorul departamentului socio-medical, Caritas.
Înscrierile la cursuri vor începe în a doua jumătate a lunii mai, iar doritorii trebuie să aibă obligatoriu diploma de bacalaureat. Pentru început diploma primită la finalul pregătirii va fi recunoscută doar în ţara noastră, dar repezentanţii Caritas speră ca pe viitor, aceasta să fie utilă şi în spitalele din Europa.