În cei 40 de ani de când Ioan Benea este agricultor, nu a mai întâlnit astlfe de temperaturi ridicate în plin sezon rece. Din cauza asta barbatul este îngrijorat pentru culturile sale, în care a investit doar anul acesta peste 1.500 de lei pe hectar.
"În Ardeal, zona asta, în interiorul munţilor, era iarnă în alţi ani. La ora actuală aveam -20, - 25 de grade, dar zăpadă de jumătate de metru. Şi în aprilie am avut zăpadă de 70 de cm, când lucram în câmp, şi ne-a prins zăpada utilajele acolo, nici nu am mai putut să le scoatem", a spus Ioan Benea - preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România.
Dacă vremea continuă să fie capricioasă în următoarea perioadă, cele 500 de hectare cultivate cu rapiţă şi grâu vor pieri şi odată cu ele, o investiţie de şapte milioane de lei.
"Zăpada de pe câmp s-a dus şi dacă acum vin temperaturi mai scăzute de -15 grade e pericol să îngheţe în totalitate şi atunci am compromisă toată cultura", a spus Ioan Benea - preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România.
În aceeaşi situaţie sunt şi culturile de grâu. Pentru că noaptea temperaturile coboară cu mult sub zero grade, iar ziua pământul se dezgheaţă, rădăcinile firave ale plantelor sunt afectate, astfel că la primul ger, ele vor pieri. Situaţia este critică în tot centrul ţării.
"În momentul in care vine un val de îngheţ mai accentuat de la -15 în jos o sa avem probleme în sensul ăsta daca nu vine cu zăpadă. Nu este normal, în iernile normale, în perioada asta am avut strat de zăpadă consistentă şi temperaturi scăzute, dar se pare că anul acesta e ieşit din normal", a declarat Konczei Csaba - directorul executiv al Direcţiei Agricole Covasna
Fermierii se aşteaptă la ce este mai rău în următoarea perioadă, pentru că este abia jumătatea lunii februarie şi sunt siguri că vor mai veni geruri. Speră doar ca până atunci să ningă suficient încât culturile să fie protejate.