Recepția instalaţiei s-a făcut încă din 7 aprilie, dar pentru exploatarea ascensorului autorităţile au așteptat deschiderea oficială a sezonului turistic estival.
"Extraordinar! E minunat, e un proiect foarte frumos!", spune un turist.
"Noi am stat cam o oră şi ceva la coadă, ca să vedem, să fim printre primii astăzi", a spus un localnic.
Liftul urcă pe o distanţă de aproape 175 de metri, la o diferenţă de nivel de aproape o sută de metri. Este proiectat să facă 12 curse pe oră, cu maximum 20 de persoane în cabină.
Liftul poate transporta până la 800 de persoane pe zi şi are o viteză de urcare de doi metri pe secundă, astfel ca, cei ce doresc să ajungă la Cetate folosind această instalaţie de transport, să se poată bucura şi de împrejurimile oraşului Râşnov.
Sarcina constructorului nu a fost una uşoară. Peste 1.800 de metri cubi de piatră au fost săpaţi manual de muncitori, iar pentru turnarea pilonilor şi transportul materialelor, un elicopter militar a făcut peste 100 de curse. Instalaţia este de ultimă generaţie, unică în ţară şi sigură pentru cei care o folosesc.
"Nu are cum să se rupă, sunt toate testele făcute, este omologat, s-au făcut ultimele teste îmreună cu cei de la ISCIR, sunt toate omologările luate şi este în perfectă stare de funcţionare", a declarat Eugen Olteanu - şef birou investiţii Primăria Râşnov.
După parcul cu dinozauri, liftul pe plan înclinat este cea mai proaspătă investiţie a Râşnovului. Dacă anul trecut cetatea a fost vizitată de aproape 300.000 de oameni, autorităţile preconizează o creştere cu 20% a numărului de turişti odată cu inaugurarea investiţiei.
"Am avut un număr foarte mare de vizitatori, dar pentru ca vizitatorul să nu mai stea cu ochii pe ceas şi să se gândească să plece în altă destinaţie, am considerat să îi rătăcim în oraşul nostru şi să facem în aşa fel încât banii pe care şi i-au pregătit pentru concediu să îi lase în comunitatea noastră", a spus Adrian Veştea - primarul Râşnovului.
Preţul unei curse dus-întors costă 12 lei pentru adulţi şi şase lei pentru copii. Proiectul a presupus o cheltuială de peste 10,7 milioane de lei, iar jumătate din bani au venit de la bugetul oraşului Râşnov. Astfel de instalaţii cunoscute în lume mai sunt la Salzburg, în Austria, în Porto dar şi în Zagreb, Croaţia.
Reporter: Sorina Secelean / Imagine: Dan Dascălu