În ultimii ani, rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat în, judeţul Covasna, cu greu a trecut de 50%. De teamă că nu vor face faţă examenului maturităţii, din ce în ce mai mulţi elevi se înscriu la şcolile profesionale. Motivaţia lor creşte cu atât mai mult cu cât fiecare primeşte 200 de lei bursă lunară, doar ca să vină la şcoală.
"E mai uşor, nu trebuie să învăţăm aşa de mult şi îmi place meseria", spune un elev înscris la şcoala profesională.
"Îmi place foarte tare. Şi tatăl meu este zidar. Sunt mai multe locuri de muncă în domeniu şi este mai uşor decât la liceu", spune alt elev.
Fiecare liceu tehnologic sau şcoală profesională încheie contracte cu agenţii economici din judeţ, pentru ca elevii să poată merge în practică pe durata perioadei de şcolarizare. Astfel, după doar trei ani de studiu, absolvenţii pot avea garanţia locurilor de muncă la firmele care îi primesc în practică.
"De mult aşteptăm să se reînfiinţeze şcoala profesională de trei ani, pentru că adevăraţii meseriaşi se pot forma numai în cadrul şcolii profesionale de trei ani", spune Valeria Gheorghiu - director adjunct liceu tehnologic.
În judeţul Covasna sunt nouă licee cu profil tehnologic, care au încheiate contracte cadru cu peste 100 de companii din judeţ. Balint Lorand a absolvit un liceu cu profil tehnologic din Sfântu Gheorghe, unde s-a specializat în tâmplărie. A făcut practică la un atelier din oraş, iar acum are propria afacere, unde primeşte, la rândul său, elevi în practică.
"Trebuie să ştie cum trebuie făcut, nu doar din laborator să ştie că aşa trebuie executat dar niciodată nu a văzut o maşină de rindeluit sau cum funcţionează o freză, sau o maşină de şlefuit, sau un compresor", precizează Balint Lorand.
Pentru anul şcolar următor, în judeţul Covasna, planul de şcolarizare prevede 72 de clase de a IX-a, dintre care cele mai multe sunt în învăţământul profesional.
"Învăţământul profesional şi tehnic se organizează prin liceul tehnologic, pentru care am alocat 17 clase liceale tehnologice şi prin învăţământul profesional, de trei ani de zile, unde am alocat 24 de clase profesionale", declară Marius Popescu - inspector şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic
În jur de 3.400 de elevi sunt înscrişi anul acesta în învăţământul profesional în judeţul Covasna.
Reporter: Sorina Secelean
Operator: Răzvan Rădache