Berde Robert are în jur de 60 de hectare de fâneaţă şi alte 60 de hectare de teren arabil, în comuna Ghidfalău. Jumătate din suprafaţa de pe care obţine nutreţ pentru animale este deja compromisă. Şapte hectare le-a cultivat în toamnă cu orz şi aproape jumătate dintre ele sunt distruse de mistreţi.
"În fiecare an, ori cu ovăzul, ori cu porumbul, asta păţim. Anul trecut am păţit cu porumbul. Am băgat un hectar, a doua zi când am fost, au scos tot afară", spune Berde Robert.
În 2010, ursul i-a omorât o vacă lui Robert. Omul a înştiinţat autorităţile, s-au făcut toate demersurile, o comisie a evaluat paguba, dar banii nu au venit nici astăzi. La fel a păţit şi Váncsa Jenő, din satul Angheluş.
"Acum doi ani de zile am avut cu urşii probleme, 100 de tone de porumb am avut, care a fost distrus, dosarul a fost făcut atunci, dar cu paguba nimic nu s-a întâmplat", a spus Váncsa Jenő.
"Anul trecut au fost plătite nişte pagube dar durează,. Cine are 20-30 de ari de porumb nici nu mai pune reclamaţie", a precizat Jancso Erno - viceprimar în Ghidfalău
Birocraţia este complicată şi uneori durează chiar şi trei luni ca proprietarul să fie despăgubit.
În comuna Ghidfalău, în toate cele şase sate, oamenii pierd anual mii de lei de pe urma culturilor distruse de porci şi foarte puţini sunt despăgubiţi. Autorităţile locale fac eforturi ca să evite pagubele, dar animalele s-au înmulţit necontrolat.
"Ducem mâncare, facem hrănitori mai multe. Goană am făcut în iarna asta, în sezonul de vânătoare", spune Szekely Ianos - paznic de vânătoare.
Anul acesta, evaluarea la efectivele de mistreţ s-a încheiat. Acum sunt în lucru documentele pentru avizarea cotei de recoltă. Pentru judeţul Covasna, inspectoratul va propune o cotă de aproximativ 1000 de porci mistreţi.
Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Lucian Păculea