Viola Gabor a stat în spital, în Sfântu Gheorghe, mai bine de o săptămână pentru probleme cu inima. Astăzi a primit biletul de externare, însă nu a fost nevoită să treacă şi pe la casierie, pentru că este scutită de coplată. Femeia se bucură că nu trebuie să dea bani şi pentru cele câteva zile de spitalizare.
"Medicaţia e destul de scumpă în comparaţie cu nivelul nostru de trai, aşa că...nu trebuie să plătesc pt că am pensie mică şi nu mi-a fost solicitat 539 lei", a spus Viola Gabor - pacient.
La Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe coplata este de 5 lei pentru fiecare internare. Însă sunt puţini cei care o şi plătesc. Astfel că într-o lună, la spital se strâng cel mult 500 de lei, bani pe care unitatea medicală i-a adunat timp de un an şi a reuşit să îi investească în aparatură medicală.
"De când s-a introdus şi până la sfârşitul anului s-au strâns 14.000 de lei pe care am decis să-i folosim la achiziţia unui infuzomat la secţia de pediatrie", a precizat Nagy Andras - managerul Spitalului Judeţean Sfântu Gheorghe.
La spitalul din Târgu Secuiesc banii din coplată sunt cheltuiţi la întreţinere, însă reprezentanţii unităţii sunt nemulţumiţi de suma strânsă.
"Pentru spital, pentru banii care se învârt şi pe o lună, nu înseamnă absolut nimic", a menţionat Kelemen Andras - managerul spitalului din Târgu Secuiesc.
La spitalul de pneumoftiziologie coplata este de 5 lei, dar suma pe care unitatea o strânge este una mai mult simbolică.
"Ca şi venituri obţinute au fost puţin peste 3.000 de lei. Suma este foarte mică dacă luaţi în considerare că în cursul unei luni, necesarul de materiale sanitare e de 5.000 de lei", a adăugat Claudiu Crusea - directorul economic al Spitalului de Pneumoftiziologie Braşov.
Majoritatea pacienţilor sunt nemulţumiţi din cauză că, atunci când ies din spital, pe lângă medicamente trebuie să mai plătească o taxă.
"Odată ce plătim asigurarea la casa de asigurări, pentru ce să mai plătim coplată?", spune un braşovean.
"Eu am 83 de ani şi de unde să mai plătesc? Dar plătesc, din toată inima, plătesc", adaugă o bătrână.
La Spitalul Judeţean din Braşov, taxa este de 7 lei, însă copiii, femeile gravide, bătrânii cu pensii mici sau cei internaţi de urgenţă nu trebuie să plătească.