Orele de matematică predate exclusiv în limba germană vor deveni în curând o raritate în şcolile din Braşov. Elevi care să studieze în limba germană sunt mulţi, însă profesorii care pot preda în limba germană dispar în fiecare an. La şcoala din Râşnov, de exemplu, din tot orarul, elevii studiază doar patru materii în limba germană.
"La gimnaziu, pot să spun, că la secţia germană, deşi cererea este foarte mare şi numărul de elevi este unul considerabil, ca şi profesori de specialitate care să predea în limba germană, nu avem suficienţi", spune Doina Mihailă - director Şcoala "Peter Thal", Râşnov
"Cinci-opt fac matematică în limba germană şi geografie, biologie, toate celelalte se fac în limba română", spune un părinte.
Au fost cazuri când profesorii de germană au lăsat catalogul pentru o carieră în mediul privat, pe un salariu de trei ori mai mare.
"Pentru o firmă cu capital german, limba germană este un bilet de angajare, clar. Sigur că ne-am dori dacă mai mulţi copii ar veni din şcoală cu limba germană", spune Alexandru Blemovici - director Schaeffler România.
Din acest motiv, cererea pentru învăţământul în limba germană este în creştere.
"Sunt foarte mulţi părinţi care îşi înscriu copiii la secţia germană, datorită viitorului care o să-l aibă prin cunoaştere acestei limbi străine, de fapt, pentru ei", precizează Delia Wusinczky - director Şcoala Generală 12, Braşov.
În judeţul Braşov este nevoie de 50 de profesori titulari vorbitori de limbă germană. Acum, în cateva şcoli, elevii învaţă germana de la suplinitori. Ministerul Educaţiei din Germania s-a arătat interesat să sprijine învăţământul românesc cu predare în limba germană, dar nu există încă un proiect pentru aplicarea acestui ajutor.
Reporter: Liviu Beju
Operatori: Mihai Stan, George Oltean