Maria are 17 ani şi este în clasa a unsprezecea, la Colegiul Silvic Gurghiu, din judeţul Mureş. Este unul dintre concurenţii care şi-au ambalat drujbele la probele de precizie ale concursului liceelor silvice. Mărturiseşte că, la momentul la care şi-a ales acest domeniu, n-a speriat-o niciuna din prejudecăţile legate de dificlutăţile meseriei.
"În ţara noastră n-a mai fost nicio fată şi am încercat eu", a spus Maria Bogdan.
Maria îşi doreşte ca, după terminarea liceului, să urmeze o facultate de silvicultură. Schimbă lanţul drujbei în timp record şi ştie foarte bine că, în acest domeniu, teoria este la fel de importantă ca experienţa de teren.
"Silvicultura nu se face în birou, în faţa calculatorului, silvicultura se face pe intemperii, în munţi, în păduri", spune Maria Bogdan.
Maria este unul din cei 30 de elevi care concurează în această competiţie. Echipele provin din şase licee silvice şi sunt formate din câte patru concurenţi şi o rezervă. Concursul Naţional de Competenţe în Silvicultură a început marţi şi se încheie vineri. În prima zi, concurenţii au trecut printr-o probă teoretică cu 50 de întrebări de specialitate. În următoarele zile, se întrec în intervenţii mecanice la mecanismele drujbei, în tăieri de precizie şi în estimări ale parametrilor unor arbori, verificate apoi cu instrumente de măsurare precisă.
"Toate probele sunt spectaculoase, nu putem vorbi că una este cea mai spectaculoasă, fiecare are farmecul ei", spune un concurent.
"Între aceste şase licee care participă există o concurenţă de mulţi ani de zile, suntem concurenţi pe platou, prieteni dincolo de platou", declară prof. Gheorghe Tiseanu, Liceul Silvic Braşov.
Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Mihai Stan