Cinematografele publice, o amintire

Data publicării:
CINEMATOGRAFE

Vladimir Bârsan are 82 de ani. Îşi aminteşte cu nostalgie de faimoasele cinematografe din Braşov. A fost regizor de film, la Braşov, timp de 38 de ani, iar multe dintre proiecţiile pe care le-a realizat au fost difuzate chiar în cinematografele locale.

"Cinematograful a jucat şi un alt rol extraordinar de important, era intermediul cu lumea din afara ţării, lumea aceea pe care ei o considerau liberă", îşi aminteşte regizorul.

Cinematograful Popular s-a deschis în 1925, iar până în anii '50 a purtat numele de Corso. După câţiva ani de reparaţii şi modernizări a primit actualul nume. Popular era renumit pentru proiecţiile străine care erau aduse la Braşov. După Revoluţie, însă, numărul filmelo a fost limitat, iar în acelaşi loc se desfăşurau în fiecare zi, jocuri de bingo. Din 2002 cinematograful s-a închis definitiv, iar timpul l-a transformat într-o ruină.

Constantin Toader, unul dintre locatarii din curtea interioară a cinematografului Popular îşi aminteşte de vremea când localnicii făceau coadă la casele de bilete, iar preţurile erau accesibile aproape oricui. "Preţurile erau absolut rezonabile, erau două spectacole pe zi parcă, două sau trei spectacole. Din 2002 nimic nu se mai întâmplă aici, dar chiar nimic.", ne spune Constantin Toader.

Un alt cinematograf cu renume din Braşov era Astra. Acesta a fost recuperat de municipalitate cu ajutorul executorului judecătoresc după ce edilii l-au recâștigat în instanță. Litigiul de la cinematograful Astra a început încă din 2009, când s-a inițiat un proces pentru rezilierea contractului de închiriere și de evacuare a unei societăţi care închiriase spațiul și îl transformase în club. Acum cinematograful are lacătul pus, iar clădirea început să se degradeze. Localnicii spun că sălile de spectacol erau pline în fiecare zi.

Autoritățile locale spun că îşi doresc redeschiderea celor două cinematografe din oraş, iar pentru asta s-au început mai multe studii.

 "Pentru cinematograful Popular deja se lucrează la proiectul de reabilitare al cinematografului, fiind o clădire mai veche sunt necesare lucrări majore la partea de rezistenţă. La Astra mai trebuie să finalizăm procedura de ieşire din indiviziune", declară Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Braşovul a fost primul oraş din Transilvania în care a fost difuzat un film. La scurt timp de la prima proiecţie cinematografică mondială din 1895, de la Paris, braşovenii au avut privilegiul de a vedea peliculele lui Lumiere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...