Samuel Stetco lucrează din anul 2009 la Braşov şi acum este prima dată când a mers să doneze sânge la centrul de transfuzii. Însă a fost refuzat pe motiv că nu are domiciliul în judeţ, iar datele sale de sănătate nu pot fi accesate. Samuel spune că este o situaţie absurdă, mai ales că a mai donat sânge şi în alte oraşe din ţară, şi chiar şi în străinătate şi nu s-a confruntat niciodată cu această problemă.
"Am dat buletinul şi vazând că domiciliul meu este în altă parte decât în Braşov mi s-a spus că nu pot să donez sânge decât în localitatea de domiciliu, deoarece nu le sunt corelate bazele de date. Şi am spus că nu mi se pare normal atâta vreme cât eu lucrez în Braşov şi vreau să donez ar trebui să facă efortul acesta să îmi ia sânge", a spus Samuel Stetco.
Conducerea centrului de transfuzii spune ca nu poate accepta recoltarea de sânge decât de la persoane care au domiliciu în judeţ. Centrul nu are un sistem prin care să verifice ca potenţialul donator nu a mai donat sânge în alt judeţ, mai devreme de 72 de zile, cât prevad normele medicale.
"Informatizarea nu este a tuturor centrelor din ţară, fiecare judeţ are separat, deci noi nu suntem într-o legătură permanentă cu celelalte centre, nu avem cum să verificăm donatorul care este venit la noi din alt judeţ şi al doilea punct este contextul epidemiologic", spune dr. Laurenţia Florea, director, Centrul de Transfuzii Braşov.
În regulile de procedură pentru donarea de sânge sunt totuşi şi execepţii. Chiar dacă nu sunt din judeţ, la centrul de transfuzii pot dona sânge studenţii care au viză de flotant dar şi militarii.
Conform legilslaţiei pot dona sânge persoanele care au peste 18 ani şi care au un act de identitate valabil. Donatorii de sânge beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, 7 bonuri de masă, analize gratuite şi o adeverinţă pentru obţinerea unei reduceri de 50% pentru transportul în comun pentru 30 de zile.
Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Răzvan Rădache