În urma ploilor torenţiale, în anul 2010, digul dintre localităţile Boroşneul Mare şi Brateş s-a rupt, iar pârâul Covasna a inundat o casă. Digul care apăra localitatea fusese găurit de şobolani, care şi-au săpat adăposturi sub pământ. Tot atunci, într-o altă zonă cu probleme, Valea Seacă - Sânzieni - Târgu Secuiesc, pârâul Caşin şi Râul Negru au inundat 150 de locuinţe, 450 de terenuri şi 25 de firme. Paguba a fost atunci estimată la 71 de milioane de lei.
Marea problemă a autorităţilor rămân, însă, castorii, care construiesc baraje ce blochează cursurile pâraielor, şi aşa prea înguste şi neîndiguite. În anul 2013 numărul rozătoarelor a fost estimat la 200 de exemplare pe bazinul Oltului.
Primăria Sânzieni a făcut studiile de fezabilitate şi a obţinut finanţare pentru începerea lucrărilor de îndiguire ale pârâului Caşin abia după trei ani. Lucrările au fost estimate la 15 milioane de lei, din care, până astăzi, s-au cheltuit 7.000 de lei, pentru mai puţin de jumătate din lucrări. Autorităţile aşteaptă restul de bani ca să poată termina lucrările până la sfârşitul anului, cum prevede proiectul de finanţare. Chiar dacă lucrările sunt parţial realizate, diferenţa este vizibilă.
"Au fost nişte locuri în care la un metru curgea apa. Şi acum, cum se vede, are o lăţime de 12 metri. Totuşi, noi sperăm să nu mai avem probleme cu apa de acum încolo", declară Balogh Tibor - primarul comunei Sânzieni.
Până acum, la nivelul judeţului Covasna peste 50.000 de lei au fost cheltuiţi pentru îndiguirea principalelor cursuri de apă.
În tot judeţul sunt aproape 1.400 de albii de râuri şi doar 300 de kilometri de diguri, majoritatea realizate cu bani europeni.