Terasa Fântânii lui Adonis, din sud estul Castelului Peleș ar trebui să fie unul dintre cele mai frumoase locuri din grădina exterioară a acestui obiectiv. În pavaj și în zidul de susținere au apărut fisuri adânci, iar vizitatorii se plimbă printr-un decor de șantier abandonat.
Cele mai mari probleme sunt la terasa principală a Castelului Peleș, unde fisurile din structura de rezistență a construcției sunt cât se poate de vizibile. Cum pentru lucrările de reabilitare nu sunt încă bani, administratorii castelului au pus mâna pe grinzi, pe cuie și au improvizat proptele din lemn pentru zidurile care stau să cadă.
În aceeași situație este și Terasa cu Busturi, din nord estul castelului. Și în acest caz s-au găsit bani doar pentru montarea unor proptele din lemn, care să întârzie surparea zidurilor de susținere. Suprafața totală afectată de tasare este de aproximativ 300 de metri pătrați.
"(Reporter: de ce sumă este nevoie pentru a interveni?) studiul respectiv vorbea de circa 900 de mii de lei, o intervenţie minimă, o intervenţie de urgenţă, de scoatere din pericol a teraselor", a declarat Mircea Hortopan, directorul de Patrimoniu al Muzeului Naţional Peleş.
Castelul Peleș a fost retrocedat Casei Regale a României în 2007, iar în acelaşi an Institutul Național al Patrimoniului a anunțat că începe reabilitarea teraselor, însă banii nu au sosit nici până acum.
Pericolele sunt și la cea mai înaltă structură a Castelului Peleș - Turnul cu Ceas. Edificiul a fost înălțat în 1906, an în care s-a montat și mecanismul orologiului. Astăzi, viciile de rezistență ale turnului sunt vizibile după crăpăturile din tencuiala exterioară.
Casa Regală face eforturi pentru a găsi bani pentru reparaţii. Castelul Peleș este unul din cele mai vizitate obiective turistice din țară, cu peste 450 de mii de oaspeți plătitori de bilet, în 2014.
Reporter: Claudiu Loghin
Operator: Dan Dascălu