Utilajele, care lucrează pe cursul pârâului Tărlung, nu stau nici ziua, nici noaptea. Totul spre exasperarea localnicilor, care nu înţeleg cum s-au putut extinde exploataţiile de pietriş şi nisip atât de aproape de curţile lor. Localnicii spun că, pe lângă zgomotul pe care îl fac, utilajele le umplu casele de praf, terenurile riscă se se surpe oricând, iar casele au început să se crape.
"Am făcut o sesizare acum doi ani, vizavi de aşezearea acestei balastiere în apropiere de casele noastre şi nici până astăzi nu am primit un răspuns coerent de la primărie", ne spune un localnic revoltat.
Autorităţile locale au, însă, altă variantă.
"Nu am avut reclamaţii de la persoane, nemulţumite cu transportul de mare tonaj în Budila. Reclamţii pe Budila, pentru aceste balastiere, nu am avut", afirmă Daniela Laura Axenie, secretarul Primăriei Budila.
Reprezentanţii Primăriei Budila susţin că au încheiat contracte, încă din 2008, cu mai multe firme care exploateză minerale din albia pârâului Tărlung. Astfel, în conturile primăriei ajung lunar câte 2.500 de lei de la fiecare firmă, iar banii sunt bineveniţi, mai ales că niciun investitor nu se arată interesat de comună.
Refacerea mediului, măsură obligatorie pentru exploataţiile de minerale
23 de exploataţii de minerale au primit autorizaţii temporare de mediu în zona pârâului Tărlung. Unele dintre ele au abandonat lucrările, fără să acopere găurile, lăsate în pământ în urma extragerii de piatră şi nisip, chiar dacă acest lucru este prevăzut de lege.
"Măsurile de refacere a mediului sunt cuprinse în planul de măsuri, care este anexă obligatorie la obţinerea certificatului de la Agenţia Naţională a Resurselor Minerale. Aceste măsuri, de refacere a mediului, sunt cuprinse în lucrări atât pe parcursul executării acestora, cât şi după încetarea lor", declară Elena Bucur, purtătorul de cuvânt al APM Braşov.
La începutul anului, comisarii Gărzii de Mediu au dat amenzi în valoare de 150.000 de lei firmelor din zonă."În urma ultimelor date pe care le-am primit, vom sesiza şi alte autorităţi competente, care au atribuţii în domeniu, pentru a efectua un control la absolut tot ce înseamnă această arie a Tărlungului", spune Mircea Paraschiv, director Garda de Mediu Braşov
Locuitorii din Budila şi Tărlungeni sunt decişi să facă o nouă sesizare către Prefectură şi Garda de Mediu, în speranţa că situaţia ar putea fi rezolvată.