Acoperită de un strat gros de muşchi, parcă desprinsă din basme, casa de la poalele castelului Bran mai păstrează azi doar amintirea a ceea ce a fost odată. Clădirea a fost construită în două etape, în anii '20, după ce Regina Maria a României a primit castelul Bran de la Consiliul Orășenesc Brașov, în semn de recunoștință pentru contribuția sa la înfăptuirea Marii Uniri.
După moartea reginei, castelul i-a rămas principesei Ileana, căsătorită cu un membru al familiei de Habsburg. În anul 1948 însă, când familia regală a părăsit ţara, monumentul a fost naţionalizat şi părăsit. Târziu, în jurul anilor '90 a fost restaurat.
Odată reabilitată casa de ceai a reginei, clădirea îşi va redobândi statutul, iar turiştii care vor vizita castelul vor putea veni aici gândindu-se că în urmă cu opt decenii, în acelaşi loc, Regina României îşi primea musafirii.
"Turistul beneficiază de un serviciu adiacent şi în felul acesta complexul de la Bran devine mai viu, un loc unde cei care ne vizitează pot petrece mai mult timp şi pot primi mai mult decât o lecţie de artă şi istorie", declară Alexandru Prişcu - directorul muzeului Castelul Bran.
Sursa de finanţare încă nu a fost încă stabilită concret, însă este posibil ca membrii familiei Habsburg, proprietarii castelului, să investească aproximativ 300.000 de euro în reabilitare.