Un cămin privat din Braşov pune la dispoziţia studenţilor 32 de locuri în 16 camere, dotate cu toate utilităţile, o bucătărie complet mobilată şi utilată cu maşini de spălat şi de uscat rufe.
Şi în ciuda faptului că preţurile sunt piperate, când începe anul universitar camerele sunt pline, mai ales de studenţi străini. Aici, chiriaşii plătesc strict utilităţile pe care le consumă, iar preţul pentru un an de zile trece de 1000 de euro.
„Îmi place foarte mult aici, este foarte curat şi totul este bine organizat. Avem foarte mult spaţiu să gătim şi să discutăm, iar bucătăria este foarte frumoasă", spune un student străin.
Pentru studenţii care doresc să stea la un cămin privat, dar cu mai mulţi colegi în cameră şi cu baia comună pe palier, preţurile scad simţitor. Pentru o cameră mai mică, dotată cu televizor şi acces la internet, studenţii trebuie să plătească 350 de lei pe lună.
"În aceşti bani sunt incluse toate utilităţile, apă caldă, căldură internet, cablu în fiecar cameră, maşină de spălat pe etaj. Camerele sunt cu patru paturi, patru locuri în cameră", declară Lavinia Popa, administrator cămin.
Deşi condiţiile în căminele private sunt mai bune decât la cele de stat, majoritatea studenţilor se cazează în căminele universtităţii, unde, spun ei, nu sunt atât de controlaţi, iar preţurile sunt mult mai bune.
"Nu aş sta într-un cămin privat. Raport calitate preţ mult mai ieftin aici şi mult mai bine zic. Sunt colegii de facultate, poţi să faci rost foarte repede de un curs, ne ajutăm între noi, deci e mult mai bine aici", spune un student.
Căminele private din Braşov sunt deja gata să primească studenţii pentru noul an, în timp ce la căminele de stat se fac ultimele pregătiri. Pentru anul universitar 2014-2015, în cele 13 cămine ale Universităţii Transilvania sunt dipsonibile 4233 de locuri.