La stânele din vârful muntelui, ciobanii spun că sunt nevoiți să își ia mai mulți câini care să le păzească turma.
" În zona Păltinișului, e foarte periculos. Am 5 câini și în toată seara vine lupul. Am dat 15 milioane pe un câine, îl pune jos, îl flocăie, ziua ailaltă iară vine. Prinde o oaie... când nu ești atent un pic, cum te-a luat. Dar nici nu știi de unde iasă. Și cu doi câini nu ai ce face. Toată noaptea vine, nu poți să dormi niciun pic. Câinii păzesc. Degeaba sunt 10 oameni, că omul nu simte. E noapte, întuneric, plouă, munte, ceață, urât, dacă n-ar fi câinii ", povesteşte Mihai Zerwes - crescător de oi.
Un detaliu de care vânătorii, spun crescătorii de oi, nu țin deloc cont.
" Mi-au împușcat un câine care a fost cel mai bun. M-am dus la Serviciul de Arme, de un an de zile nu s-a rezolvat ", spune Mihai Zerwes - crescător de oi.
Medicii veterinari primesc des cereri de la crescătorii de oi să le trateze animalele rănite de urși sau lupi, dar sunt cazuri în care ciobanii nu mai găsesc nimic din animalele ucise.
" Aceste fenomene se întâmplă în zona montană, în zonele izolate. În cazuri din acestea se apelează la martori sau la alt sistem de identificare ", este de părere Ioan Penţea - medic veterinar.
Vânătorii au de partea lor legea, care stabilește reguli foarte precise: 3 câini la o turmă de munte, 2 câini pentru oile de la deal și un singur câine la turma de la câmpie.
Vânătorii recunosc că au inclusiv adresă oficială de la minister care îi îndeamnă să împuște toți câinii care cutreieră singuri, pe fondul de vânătoare.
" Tot ce e prevpzut în lege - deci ce am zis 3-2-1, trebuie să poarte jujeu. Tot ce este peste acest număr, teoretic poate fi împușcat ", spune Daniel Nagy - purtătorul de cuvânt al ITRSV Braşov.
Scandalul dintre crescătorii de oi și asociațiile de vânători a ajuns până în instanță, după ce aceștia din urmă au emis mai multe procese verbale de amendare a ciobanilor care au mai mulți câini decât limita prevăzută de lege.
" Avem deschis proces pe rol, pentru anularea unor asemenea procese verbale, pentru că considerăm că e și anticonstituțional - la mine pe proprietate, să vină altcineva - și tot o asociație privată - să dicteze ", afirmă Marcel Andrei - președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Bovine.
La întâlnirea cu crescătorii de oi din Sibiu, din luna iulie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a promis că va rezolva această problemă, lucru care, cel puțin deocamdată, nu s-a întâmplat.