Adam este din Sfântu Gheorghe şi este student în anul III, la Facultatea de Construcţii din Braşov. Chiar dacă studiază în alt oraş, a ales să-şi facă lucrarea de licenţă pe un subiect care priveşte oraşul său natal. Iar acum, ideea lui îi poate aduce şi o bursă de trei sute de lei, timp de trei luni. Cu toate acestea, sumele cresc în funcţie de nivelul de studii.
"Lucrarea de licenţă a mea este despre o hală industrială din Sfântu Gheorghe. Am ales această idee pt că mi se pare mai uşor să fac ceva despre oraşul meu natal", a spus Adam Jakab - student.
"E greu pt că trebuie să merg la bucureşti, la Cluj, la Comandău şi trebuie banii şi trebuie să fac nişte analize care sunt scumpe, de exemplu un RMN pt Carbon", susţine Sandor Monika o studentă doctorandă.
Bursele sunt oferite de Primăria Sfântu Gheorghe, studenţilor în ani terminali. Singura condiţie este ca lucrările de final să aibă studiul de caz pe un subiect ce priveşte oraşul Sfântu Gheorghe, care să poată fi aplicat. Valoarea lunară a bursei pentru lucrările de licenţă va fi de 300 de lei, pentru lucrările de disertaţie 500 de lei, iar pentru cele de doctorat 1.000 de lei, timp de trei luni.
"Vrem să folosim tezele de doctorat, de masterat, pt dezvoltarea oraşului. Oriunde din lume, cine are domiciliul în sfântu gheorghe, poate candida", afirmă Zsigmond Jozsef - consilier local.
Statisticile arată că doar 30% dintre tinerii care studiază în alte oraşe aleg să se întoarcă în Sfântu Gheorghe.
La cele trei specializări sunt aproximativ 200 de studenţi în ani terminali, astfel că profesorii încearcă să-i îndrume pe tineri să scrie proiecte aplicabile în oraş.
Anul acesta Primăria Sfântu Gheorghe va aloca 25 de burse în valoare de 75.000 de lei. Studenţii îşi pot depune dosarele la Primărie până pe data de 2 aprilie. În felul acesta, municipalitatea speră să atragă cât mai mulţi tineri să se întoarcă să profeseze acasă, în Sfântu Gheorghe.