Poliţia locală a trimis somaţii, după ce mai mulţi braşoveni au reclamat că de pe clădirile şubrede se desprind bucăţi de tencuială sau ţigle care le pun viaţa în pericol. Legea permite poliţiei să trimită somaţii proprietarilor, dar nu să dea şi amenzi, în cazul în care locatarii nu-şi repară casele. Doar instanţa poate stabili sancţiuni, în urma unor procese care durează ani de zile. Aşa că, poliţiştii locali speră ca somaţiile trimise în mod repetat şi discuţiile cu proprietarii imobilelor să ducă la rezolvarea situaţiei. Deocamdată, vorba bună nu i-a convins: anul trecut au trimis 160 de somaţii, dar niciun proprietar nu şi-a renovat faţada casei.
Octavia Vintilă locuieşte în casa de pe strada Nicolae Bălcescu nr 5 de 45 de ani. În aceeaşi curte mai stau 11 familii. Oamenii s-au trezit cu somaţii trimise de Poliţia Locală prin care sunt avertizaţi să refacă faţada clădirii. Imobilul, vechi de aproape o două secole, nu a fost niciodată renovat la exterior, iar bucăţi din ziduri au început să se desprindă şi să cadă pe trotuar.
Chiriaşii nici nu vor să audă de o asemenea cheltuială. „Ei nu se implică şi ar trebui”, a spus proprietarul.
Nici primăria nu poate repara faţadele clădirilor, pentru că nu le are în proprietate. În cazul în care un trecător ar fi rănit de tencuiala căzută, proprietarii pot răspunde penal.
„Poate ar fi o soluţie să ne dea dreptul să-l obligăm pe proprietar să-şi reabiliteze sau să reabilităm noi şi să ne îndreptăm împotriva proprietarului", a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Braşov.
În vara anului trecut, o femeie a murit, iar un bărbat a fost rănit după ce o bucată de tencuială s-a desprins de pe o clădire din centrul vechi al municipiului.