Construcţia grandioasei Case de Cultură a început în 1991 iar timp de şase ani s-a lucrat neîntrerupt. Clădirea a fost ridicată, a fost pus acoperişul şi a început amenajarea spaţiului interior. În 1997, Guvernul nu a mai dat bani pentru lucrare, iar autorităţile locale din oraşul cu 10.000 de locuitori nu au avut bani sa continue construcţia.
Autorităţile locale sunt de părerea că proiectul Casei de Cultură a fost făcut în spirit megaloman şi nu este potrivit vremurilor noastre.
"Oamenii gândeau tot ca înainte, tot în imaginea că le trebuie o casă de cultură mare, în care să aibă loc festivităţi imense şi cu o anumită dedicaţie. Acum sunt, totuşi, alte şi alte preocupări ale populaţiei", declară George Ştefan - inspector în cadrul Biroului de Investiţii, Întorsura Buzăului.
Edilii nu pot duce la bun sfârşit investiţia. Ar mai fi nevoie de cel puţin 3 milioane de euro aşa că încearcă să îi dea clădirii altă întrebuinţare.
"Am luat decizia să schimbăm destinaţia, respectiv să facem din ea spaţii de locuit pentru persoanele cu probleme sociale", spune Leca Băncile - primarul oraşului Întorsura Buzăului.
Gheorghe Baciu a fost primar la Întorsura Buzăului timp de 20 de ani. Şi acum crede că investiţia era necesară pentru localitate.
"Sigur că era nevoie la câţi locuitori are Întorsura, 10.000 plus alţi 15.000 din satele din jur. Era acolo biclioteca, teatru şi cluburile. Cine ar fi zis în 90 ca o sa vina televiziunea digitală să ne ţină mai mult în casă ca să nu asistăm la actul cultural", este de părere Gheorghe Baciu.
Autorităţile din Întorsura Buzăului fac un studiu ca să vadă dacă structura de rezistenţă a clădirii a fost afectată în timp. Până acum lucrarea a înghiţit aproape 2 milioane de euro şi dacă nu se găsesc fonduri pentru reamenajarea imobilului, Casa Poporului, aşa cum este cunoscută de localnicii din Întorsura Buzăului, ar putea deveni un morman de moloz în câţiva ani.