Prima parohie care a anunțat că pune la dispoziție spații pentru refugiați este chiar cea din Sibiu, unde se află și sediul central al Consistoriului Evanghelic.
"Parohia din Sibiu desfășura în această casă, în spatele nostru, diverse activități diaconice, filantropice. Astfel de cazuri sunt multe, în cadrul Bisericii noastre", spune Stefan Bichler, purtător de cuvânt, Consistoriul Superior al Bisericii Evanghelice C.A.
Vecinii de pe strada unde se află casa care ar urma să primească refugiați au părerile împărțite.
"Eu sper să se integreze. Și să învețe limba și să muncească, nu să facă prostii", spune un localnic.
"Atâta vreme cât ei au cu totul altă religie, alte... alt mod de viață față de noi. Și atunci cred că va fi o problemă cu integrarea, clar", spune alt localnic.
"Eu cred că au loc nu numai în Biserica Evanghelică. Ar putea să aibă loc chiar și în casele în care nu locuiește nimeni, de exemplu", spune alt localnic.
Reprezentanții Bisericii Evanghelice spun că au fost inspirați, în luarea deciziei și de solidaritatea de care au dat dovadă statele europene, care au preluat răniți în urma incendiului de la clubul Colectiv. Comunitatea evanghelică va pune la dispoziția statului român, pentru refugiații din Siria, zeci de spații, cu preponderență în Transilvania, dar și în București.
"Vom face posibil ca să poată locui în, de exemplu, în școli sau grădinițe care au fost retrocedate și care nu mai sunt folosite astăzi de statul român. Nu mai este nevoie, că sunt copii mai puțini, peste tot și în special în sate", spune Reinhart Guib, episcop, Biserica Evanghelică C.A.
Centrele sociale ale bisericii vor oferi și îmbrăcăminte, mâncare și bani pentru refugiați. România ar urma să primească 2.475 de refugiaţi din 66.000 de extracomunitari distribuiţi din Italia şi Grecia, conform sistemului provizoriu de cote aprobat în luna septembrie de Consiliul JAI. Numărul total de imigranţi alocat până în prezent țării noastre este de peste 4.800.
Reporter: Adela Mohanu
Operator: Lucian Sandu