Băile Biborţeni, o ruină. Staţiunea este nereabilitată de aproximativ 10 ani

Data publicării:
BAILE BIBORTENI

Szabo Pall are 70 de ani şi a lucrat mai bine de doi ani ca fochist la Băile Biborţeni. Acum însă, îşi aduce aminte cu regret de staţiunea în care în urma cu 40 de ani ajungeau în jur de 5.000 de turişti în fiecare lună.

"Erau atâţia bolnavi şi cei care veneau să se vindece contra reumatismului că abia puteam să servim. Atâta lume a fost acolo şi acum, nimic", spune Szabo Pall.

Toţi localnicii îşi amintesc cu acelaşi regret de vremurile în care băile cu apă minerală erau la mare căutare, pe lângă fabrica de îmbuteliat apă minerală Biborţeni care a fost în pragul falimentului.

"Să spun aşa 30 de oameni ar putea să lucreze acolo, la curăţenie, să încălzească apa", spune un localnic.

La Băile Biborţeni trebuiau să fie reabilitate, până la sfârşitul acestui an, 15 spaţii de agrement şi un spa modern. Din lipsa banilor însă, acest lucru nu s-a întâmplat.

Pentru aceste lucrări, primăria a obţinut finanţare europeană. În anul 2013, mai mult de jumătate din sumă nu a mai putut fi acoperită de autorităţi, iar lucrările de modernizare nu au fost începute.

„Efectiv am accesat fonduri europene pentru Băile Biborţeni în valoare de 6 milioane lei, din care partea primăriei era în jur de 3 milioane de lei, care a fost o parte prea mare pentru primărie. Noi am crezut că o să fie în jur de 10-15 % partea oraşului", spune Lázár-Kiss Barna András, primarul din Baraolt. 

La nivelul judeţului Covasna, acesta ar fi fost cel de-al treilea proiect finanţat din fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii turistice, pe lângă reabilitarea staţiunii balneo-climaterice Covasna şi modernizarea infrastructurii de agrement din staţiunea Şugaş-Băi.

reporter: Ruxandra Morar
operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri