De curând, zăpada a înlocuit noroiul pe drumul spre şcoală - şi aşa plin de gropi - al celor 40 de copii care învaţă la şcoala din Tulgheş. Săptămâna trecută, microbuzul a rămas împotmolit în nămol aşa că mulţi dintre elevi au luat o vacanţă neprogramată.
'Are vreo 5 ani (n.r. microbuzul) dar în halul ăsta nu o mai duce. La fier vechi!", spune Dumitru Baboti - şofer microbuz şcolar.
Există însă şi elevi, unii de doar 10 ani, care preferă să meargă opt kilometri cu ghiozdanul în spate, decât să ajungă la şcoală cu microbuzul şi să fie zgâlţâiţi tot drumul.
"Am pornit mai repede şi până vine microbuzul mai este. De la şcoală până aici am făcut o oră", ne spune Andrei, elev.
Pentru asta, părinţii le-au cumpărat celor mici cizme de cauciuc, dar şi acestea sunt, uneori, ineficiente.
"Nici cizmele de cauciuc nu-şi mai fac datoria pentru că e atât de mare noroi în unele porţiuni că-ţi rămân cizmele", spune mama unui elev.
"În general, întârzie dimineaţa, prima oră e compromisă pentru că nu ajung la timp şi deranjează şi pe ceilalţi, nu putem să-i lăsăm să nu intre la oră", spune Elena Handaric - director şcoala gimnazială Tulgheş.
Oamenii din zonă nu-şi amintesc ca Drumul Judeţean 127 să fi fost vreodată asfaltat, în timp ce edilul a pierdut şirul solicitărilor făcute către Consiliul Judeţean, pentru reabilitarea şoselei.
"Pe motivul că nu sunt bani sau nu există niciun interes, acest drum... practic nu s-a intervenit pe el, se fac doar nişte reparaţii curente care îşi pierd eficienţa după două, trei ploi", a precizat Marcel Vancu - primarul comunei Tulgheş.
"În momentul de faţă Consiliul Judeţean Harghita nu are fonduri suficiente pentru a întreţine sau a construi drumurile", a declarat Barti Tihamer- vicepreşedinte CJ Harghita.
Potrivit calculelor Consiliului Judeţean Harghita, reabilitarea drumului ar costa în jur de 15 de milioane de lei.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Georghe Oltean