Clădirea în care se află acum Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean şi Curtea de Apel este veche de mai bine de 100 de ani. În ultimii treizeci de ani s-au făcut doar intervenţii minore. Câteva zugrăveli şi mici reparaţii pe ici, pe colo, dar de zece ani ultimul etaj şi acoperişul clădirii s-au degradat pe zi ce trece. Anul trecut, în timpul unei furtuni, bucăţi de tablă de pe acoperiş s-au desprins şi au căzut pe maşinile parcate în faţă. De atunci şi până acum nu s-au mai făcut niciun fel de lucrări de reparaţie. Pe toate laturile clădirii au fost puse afişe de atenţionare.
Braşovenii şi turiştii care trec pe lângă cladire trebuie să fie atenţi pentru că, în orice moment, bucăţi de tencuială se pot desprinde şi pot cădea peste ei.
Instituţia Prefectului, cea care este şi administratorul clădirii, are de zece ani un proiect de reparaţii, dar până acum nu au existat bani. De lucrare se ocupă Ministerul Adiminstratiei si Internelor iar autorităţile speră ca anul acesta studiul de fezabilitate să fie gata. Reabilitarea clădirii însă va presupune costuri majore.
"Suma e destul de mare şi cred că se ridică la 15-20 de milioane de euro. Eu zic că banii trebuie să vină din bugetul naţional. Studiul de fezabilitate nu ne costă niciun leu", spune Mihai Mohaci - subprefectul judeţului Braşov.
Banii pentru reabilitare ar putea veni însă şi de la celelalte instituţii care au sediul aici. Dar asta numai dacă îşi vor intabula spaţiile din clădire pe care le folosesc.
Pentru că vorbim de o clădire de patrimoniu, reabilitarea trebuisă să respecte norme speciale.
"Faţada trebuie să păstreze aceleaşi linii, în principiu se dau jos straturile de zugrăveală ulterioare, se cercetează care a fost stratul iniţial, se reproduce culoarea iniţială", precizează Ovidiu Taloş - arhitect.
Clădirea a fost construită în anul 1902, fiind sediul Palatului de Justiţie. În perioada comunistă a găzduit Consiliul Judeţean de Partid, iar după Revoluţie a devenit sediul Prefecturii şi al Consiliului Judeţean.