Emese este asistentă la maternitatea Braşov. Lucrează în secţia de neonatologie de mai bine de 10 ani. Spune că dacă nu i-ar plăcea ceea ce face şi dacă meseria nu ar fi şi o pasiune pentru ea, nu ar rezista. Şi asta pentru că uneori munca în spital este istovitoare.
" Acuma moemntan lucrăm 12 cu 24, nu este personal şi pot să am cinci ture pe săptămână, pot să am patru ture, şase ture. Astăzi am 11 copii ", ne povesteşte Csiki Emese - asistentă Maternitatea Braşov.
Asta în ciuda faptului că numărul maxim de copii de care ar trebui să aibă grijă este cinci. La fel ca ea mai sunt şi celelalte 34 de asistente care fac munca pe care ar trebui să o facă aproximativ 100 de asistente. Astfel se ajunge ca volumul de muncă să fie dublu şi uneori chiar triplu.
" Dacă norma unei luni este de 160 de ore am colege care efectuează până la 40 de ore suplimentare. Uneori chiar mai mult, în timp acumulându-se sute de ore. Avem colege care au în jur de 500 de ore de liber care nu sunt nici plătite, nici efectuabile"
" Este foarte greu de format o asistentă de neonatologie, în clipa când le-ai format evident salariul este mic şi încearcă fiecare să-şi găsească un venit într-un loc care îi oferă un venit mai bun ", afirmă Valeria Badea - purtător de cuvânt Maternitatea Braşov.
În acest moment nu se pot face angajări în sistemul de stat până când consiliul judeţean nu va stabili bugetul pentru acest an, lucru care se va întâmpla abia în luna martie. În tot acest timp la clinicile private din Braşov munca este strict împărţită, astfel încât fiecare asistentă să aibă în grijă cel mult 4 copii. Andreea lucrează ca asistentă din anul 2007, însă nu a lucrat niciodată în sistemul de stat, dar spune că felul în care îşi face treaba o determină să nu plece de la această clinică privată.
" Ca număr total sunt nouă asistente, pe parcursul zilei, adică într-o tură de 12 ore de zi suntem trei asistente, pe parcursul nopţii, două asistente, zi-noapte infirmieră, exceptându-mă pe mine care sunt la program de opt ure sunt în ture de 12 ore zi-noapte", spune Andreea Banciu - coordonator Secţia de neonatologie.
Ba mai mult, la maternitatea privată este angajat şi personal specializat care să le explice mamelor cum trebuie să alăpteze, specialişti care, în maternităţile de stat nu există.
" Nu în sistemul de stat, am început pe cont propriu după care am început să muncesc aici în clinică ", precizează Mihaela Drilea - specialist în lactaţie şi alăptare.
" Tot timpul e cineva care să ne ajute. În permanenţă, da. Atât pe noi, cât şi pe copii ", ne transmite o pacientă.
" În ce priveşte asistenţa, numărul de asistente este aproape optim într-o secţie a unui spital privat faţă de un spital de stat ", declară Ioan Oprea - medic specialist neonatologie.
Anul trecut la maternitatea Braşov s-au născut peste 6.000 de copii, în timp ce la una dintre clinicile private au venit pe lume puţin peste 1.000 de copii.
Reporter: Mirela Palcu
Operator: Lucian Păculea