Specialiştii de la Spitalul TBC i-au sfătuit pe trecătorii din Gara Braşov să renunţe la ţigară şi să-şi ia mai bine, o sticlă de apă minerală. Vizaţi au fost în primul rând călătorii care şi-au aprins o ţigară imediat ce au coborât din tren, după o călătorie lungă. Mulţi dintre fumătorii înrăiţi se declară, însă, greu de convins de faptul că fumatul le poate dăuna sănătăţii.
"E o pasiune de-a mea, aşa... Fumez de vreo 20 de ani. Nu mă las!", spune un fumător.
Medicii nu au ales întâmplător să distribuie apă minerală contra ţigărilor. Ea are dublu rol în perioada în care pacienţii încearcă să renunţe la fumat şi sunt în sevraj.
"O dată că poate fi înlocuit gestul fumatului cu gestul de a bea apă şi totodată în perioada de abstinenţă este necesar un aport suplimentar de apă. Mesajul nostru este unul extrem de direct şi de clar: Fii deştept, nu fuma!", afirmă Dan Moraru - directorul spitalului de Pneumoftiziologie.
Fumătorii au fost informaţi şi despre programul naţional finanţat de Ministerul Sănătăţii, "Stop Fumat". La Spitalul TBC există un cabinet specializat în consilierea privind renunţarea la fumat, unde pacienţii au acces şi la medicamente gratuite.
Potrivit specialiştilor, în programul "Stop Fumat" au fost consiliate anul trecut peste 2.000 de persoane. Din păcate, în ultimele luni, medicamentele gratuite destinate pacienţilor care suferă de tabagism s-au epuizat, iar acum peste 50 de pacienţi sunt pe lista de aşteptare. În perioada în care oamenii sunt convinşi să renunţe la fumat sunt ajutaţi cu pastile care înlocuiesc nicotina, medicamete şi nu în ultimul rând participă la sesiuni de terapie comportamentală.