Lucrările de extindere a grădinii zoologice ar fi trebuit să fie gata anul acesta până în 15 august, însă din cauză că Ministerul Mediului nu a alocat banii la timp, construcţiile au fost sistate. Adăposturile leilor şi ale tigrilor ar fi trebuit să fie gata încă din 31 decembrie 2012.
Mare parte din clădirile vechilor adăposturi au fost demolate pentru a face loc altora, iar administratorii au fost nevoiţi să reducă semnificativ spaţiile ocupate de cuştile animalelor şi să improvizeze acolo unde se poate.
"E improvizat locul, pentru că nu este sala lor. Clădirea în care o să fie adăpostite reptilele şi acvariile este, încă, sub construcţie. Clădirea în care au fost a trebuit demolată, tot din cauza lucrărilor de modernizare. Şi, atunci, am găsit sala asta care este încălzită suficient de bine pentru cerinţele lor", declară Ion Brumar, medic veterniar în cadrul Zoo Braşov.
Acest lucru presupune, însă, şi costuri foarte ridicate la facturile de gaz şi energie electrică, pentru că adăposturile trebuie încălzite corespunzător, mai ales pe timp de iarnă, când temperaturile coboară cu mult sub zero grade.
"În primul rând, încercăm să le oferim condiţii cât mai bune să nu sufere de frig. Le suplimentăm aşternutul, să fie un strat mai gros de paie înăuntru şi hrana să fie mai consistentă, suplimentăm cu mâncare mai multă", ne spune Elena Mancea, contabil-şef Zoo Braşov.
Lucrările la grădina zoologică au fost făcute în proporţie de 65%. Ministerul Mediului mai are de dat 10 milioane, din care jumătate sunt pentru decontarea lucrărilor deja executate. Valoarea totală a proiectului se ridică la 29 de milioane de lei, iar un sfert din aceşti bani vin de la bugetul local.