Într-un atelier de tâmplărie al Direcţiei Silvice din judeţul Sibiu doi tâmplari şi un ucenic lucrează de zor la asamblarea unor piese de mobilier rustic. De altfel, primele rezultate se văd deja cu ochiul liber şi sunt gata pentru a fi expuse în luna mai la un târg de profil.
Fie că vorbim despre balansoare, bănci, fântâni, dulapuri sau foişoare, preţul mobilierului este mai mic cu aproape 30% faţă de ce se găseşte pe piaţă. Comenzile pentru mobilierul silvic cresc din lună în lună cu 15%, arată statisticile.
În tot acest timp, în inima pădurii zeci de muncitori şi ecologi îngrijesc de zor o plantaţia de arbuşti forestieri şi ornamentali. Direcţia Silvică produce şi vinde puieţi de pin, magnolii, ienupăr, chiparos, pin, bucsus, salbă, castan comestibil, brad şi stejar roşu. Anual de aici pleacă înspre toate colţurile ţării cel puţin 20.000 de plante ornamentale.
Cu ajutorul acestor afaceri, Direcţia Silvică din Sibiu a realizat anul trecut un profit de aproape 2.500.000 de lei. Cifra de afaceri înregistrată pe 2012 a depăşit 35.000.000. de lel, instituţia fiind astfel printre primele 5 din ţară la capitolul buget propriu.