Timp de trei ore, la spitalul judeţean au venit în continuu ambulanţe cu muncitori de la fabrica din Prejmer. În total, 43 de persoane au fost aduse pentru îngrijiri medicale. Din fericire, niciuna în stare gravă.
"Am simţit că mă ustură gâtul şi mi-a venit rău şi am vomitat. Am ieşit afară foarte repede şi după aceea am leşinat. Am simţit că leşin, nu am avut putere. Acum e mai bine", a spus o angajată la ieşirea dintr-o maşină SMURD.
"13 sunt internaţi pe secţia medicală 1, una a fost transferată la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie, fiind gravidă în cinci săptămâni, pentru a fi supravegheată în continuare vizavi de sarcină, una este internată pe secţia neuro-chirurgie, a prezentat un traumatism cerebral din cauza intoxicaţiei, una este internată pe cardiologie, din cauza unei tulburări de ritm apărută din cauza intoxicaţiei", a precizat dr. Adrian Albotă - managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov
Alarma s-a dat în această dimineaţă, în jurul orei 7:00, după ce cei 250 de angajaţi ai secţiei de producţie a volanelor au sosit la serviciu. Autorităţile judeţului Braşov au pus imediat în aplicare planul roşu de acţiune, ceea ce a însemnat că aproximativ 3.000 de angajaţi din 40 de firme ale parcului au fost nevoiţi să iasă din zona contaminată de urgenţă.
Fabrica la care s-a produs incidentul este una dintre cele mai mari multinaţionale din judeţul Braşov şi produce componente auto. În secţia în care s-a produs intoxicaţia se produc volane pentru autoturisme. Echipele de cercetare chimică ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi ale Direcţiei de Sănătate Publică încearcă să stabilească prin analize de laborator cu ce gaz s-au intoxicat cele 43 de persoane. Simptomele victimelor îi fac pe specialişti să se gândească la emanaţii de monoxid de carbon. O altă posibilă explicaţie este cea potrivit căreia degajările de gaz toxic provin de la adezivul cu care muncitorii îmbrăcau în piele volanele autoturismelor.
Autorităţile au anunţat că nu permit reluarea activităţii în parcul industrial Prejmer până nu stabilesc cu ce gaz s-au intoxicat oamenii şi dacă sunt şi alţi muncitori în pericol.
În paralalel, în parcul industrial autorităţile încearcă să afle natura gazului de la care s-au intoxicat muncitorii. Pompierii militari specializaţi în intervenţii chimice fac acum analize împreună cu medicii de la Direcţia de Sănătate Publică. La faţa locului se mai află şi inspectorii de muncă, poliţişti şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu. Până când zona va fi declarată sigură, toţi muncitorii din parcul industrial au fost evacuaţi.
Fabrica la care s-a produs incidentul este una dintre cele mai mari multinaţionale din judeţul Braşov, la care se produc airbaguri si centuri de siguranţă. În parcul industrial de la Prejmer se află însă zeci de fabrici la care lucrează câteva sute de muncitori.