La răsăritul soarelui specialiştii în silvicultură încep să cutreiere pădurile şi luncile din judeţ pentru a număra efectivele de animale sălbatice aflate în administrarea lor. Prima numărătoare de pe fondul 14, din localitatea Rotbav, a fost cu noroc. Peste 40 de căprioare fost observate în timp ce se hrăneau la marginea pădurii.
"Slavă Domnului, nu am văzut câini ciobăneşti, care prezintă un factor de risc pentru aceste populaţii, şi nu sunt sensibile la zgomot, ceea ce înseamnă că braconajul este în limite tolerabile. Aş dori să zic că e inexistent, dar sunt totuşi 2-3 cazuri", a declarat Nagy Daniel - inspector şef adjunct ITRSV Braşov.
Când este zăpadă, animalele sunt numărate şi diferenţiate, în funcţie de vârstă şi sex, după urmele pe care le lasă. Cum zăpada s-a topit cea mai eficientă soluţie este numărarea efectivă a exemplarelor observate pe teren. Datele culese sunt completate de cele furnizate de paznicii de vânătoare.
Numărul de animale care pot fi vânate diferă de la un an la altul. "La exemplarele pe care le avem acum în zonă, ne permitem să vânăm un anumit număr de animale. Sunt în pericol, din cauza câinilor şi a păşunatului, s-ar putea ca în următorii trei ani să nu mai fie nici atâtea", spune Pipoş Nicolae - paznicul de vânătoare al fondului 14 din Rotbav
Pentru că ursul, lupul, râsul şi pisica sălbatică sunt considerate specii protejate, de evaluarea lor se ocupă reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Astfel, celor de la ITRSV le revine contabilizarea efectivelor de cerbi, căprioare, mistreţi, iepuri şi păsări. Numărătoarea de primăvară se face până în 10 aprilie iar informaţiile sunt trimise la Ministerul Mediului, care va stabili cota de vânat pentru anul în curs. Pe lângă inspectorii ITRSV, la filaje participă şi reprezentanţii Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi.