Mii de români care au venit în ţară să îşi petreacă sărbătorile, se întorc acum la muncă în străinătate. Aceştia nu pleacă, însă, cu mâna goală de pe plaiurile mioritice. Iau cu ei bagaje cu bucate tradiţionale, ca să simtă gustul bucătăriei româneşti şi peste hotare. Autogara din Sibiu e plină de forfotă, iar autocarele pleacă pline în toată Europa.
Încă de la primele ore ale dimineţii, aproape 2000 de oameni s-au strâns în autogara unei firme de transport internaţional din Sibiu. Cu toţii au plecat de aici înspre Italia, Franţa, Spania, Germania sau ţările scandinave, acolo unde lucrează de ani de zile. În prima săptămână din 2013, firmele de transport internaţional se aşteaptă la un număr de peste 10.000 de pasageri. Prin urmare, parcurile auto vor fi solicitate la maximum. La Sibiu, spre exemplu cea mai mare firmă de transport din oraş a investit anul trecut 2,5 milioane de euro în 10 autocare cu o capacitate de 60 de locuri ca să poată face faţă cererilor. ,,Știm că urmează o perioadă foarte aglomerată în care românii se întorc la locurile de muncă în străinătate și în perioada aceasta de vacanța scurtă ne-am pregătit parcul astfel încât să putem prelua tot fluxul de pasageri." - Daniel Micu - Director executiv al unei firme de transport internaţional Volumul bagajelor este în medie cu 25% mai mare decât de obicei în această perioadă, mai ales că pasagerii duc cu ei cadouri şi bucate tradiţionale pentru rudele şi prietenii care nu au putut veni acasă. Următoarea sosire masivă în ţară a românilor care muncesc peste mări şi ţări va fi cel mai probabil de Paşte.