Au investit în pensiuni şi au crezut vor da lovitura! Realitatea s-a dovedit a fi cu totul alta, iar acum proprietarii a 20 la sută dintre spaţiile de cazare din judeţul Braşov vor să-şi vândă clădirile. Numărul celor care renunţat la pensiuni s-a dublat în ultimii doi ani, susţin agenţii imobiliari, pentru că, spun ei, concurenţa mare pe piaţă şi lipsa unei strategii de atragere a clienţilor au dus la scăderea drastică a profitului.
George a cumpărat o vilă în Poiana Braşov în urmă cu opt ani. A transformat-o în pensiune cu şase camere, dar după ceva vreme şi-a dat seama că numărul clienţilor nu este constat pe toată durata anului, aşa că acum vrea să o vândă. Cum preţurile au scăzut faţă de perioada boom-ului imobiliar, nu poate să ceară mai mult de 480.000 de euro, adică 40% din costul investiţiei, spune el.
Nici turismul de sezon şi de weekend nu-i aduc lui George profitul aşteptat. Ca el sunt şi alţi români care au avut bani şi au crezut că o investiţie într-o vilă la munte este o mină de aur. Şi proprietarii de pensiuni din Moieciu de Sus au aceeaşi poveste.
Potrivit agenţilor imobiliari, în ultimii doi ani ani, numărul pensiunilor scoase la vânzare s-a dublat. În primele trei luni ale anului peste 185.000 de turişti au vizitat judeţul Braşov.
Există însă şi pensiuni care sunt pline indiferent de sezon. Proprietarii acestora le oferă turiştilor mâncare bio, excursii şi evenimente speciale pentru distracţie.