În anul 1829, în Bucureşti şi Iaşi apăreau primele ziare româneşti. La nici zece ani, in Transilvania se publica primul ziar de interes politic din ţară orientat spre liderii epocii din ţară, dar şi din străinătate. George Bariţiu este cel care la 1838 publica numărul unu al ziarului la Prima Şcoală Românească.
Conţinutul ziarului a fost iniţial informativ, cu date politice, economice şi culturale. Ulterior, George Bariţiu a început să scrie şi editoriale, unde obiectivitatea începea să lipsească şi tocmai de aceea acest gen de articole a avut un impact major asupra cititorilor, puţini, pentru că atunci doar doi din zece oameni ştiau să citeasca.
În perioada comunismului publicaţia s-a numit "Drum nou", iar pentru cei care au scris la gazeta, a fost un stil de viaţă. Domnul Drăgan s-a îndrăgostit de gazetărie încă de când era student şi făcea practică. Mai bine de 30 de ani a gasit în scrierile din ziar un refugiu unde se putea exprima.
Astăzi, în virtutea a ceea ce a fost Gazeta de Transilvania odinioară, elevii de la liceele din Braşov au posibilitatea să scrie pentru aceasta publicaţie, însă adaptat la vremurile contemporane, adica online.