Cursuri de limbă şi cultură română pentru străini
40 de străini au venit în România special pentru a învăţa limba şi cultura noastră. Timp de 3 săptămâni aceştia fac cursuri de limbă şi vor merge în diferite excursii ca să înveţe despre cultura şi obiceiurile românilor. Mulţi dintre ei vin în fiecare an la aceste cursuri, astfel că deja vorbesc aproape perfect Limba Română.
"Aceste cursuri se organizează în fiecare an, iar de acestă dată, am venit din SUA, Canada, Brazilia şi chiar din China", Matthias Ruygrok - student din Olanda
"Mulţi dintre noi suntem penntru a două, sau a treia oară la cursuri", Miguel Caro Diaz - student din Spania.
Matthew Signer este din Canada şi este pentru a 3-a oar când participă la cursurile de vară pe care le organizează Institutul Cultural Român pentru străinii care poposesc la noi în ţară. Spune că mama lui se trage din România şi din poveştile ei a aflat multe din istoria noastră. Astfel că vrea să afle cât se poate de mult despre cultura şi limba română. Mereu când se prezintă o face cu numele Matei, pentru că aşa se traduce numele lui din engleză.
"Este o cultură ca o ciorbă. Cu români, germani, maghiari, rromi, ruşi, ucraineni, sârbi, evrei. Pentru aceste lucruri îmi place foarte mult această cultură", Matthew Signer - student din Canada.
Ca el mai sunt alt 40 de cursanţi care au ajuns la Braşov pentru a învăţa limba română. Aceştia au fost împărţiţi pe 4 grupe, în funcţie de gradul cât de bine se descurcă în româneşte. Unii dintre ei sunt pentru a 5-a oară la noi în ţară şi vorbesc fluent, alţii însă, încă Stâlcesc cuvintele pentru că abia le învaţă.
"Îmi doresc să recuperez o parte din cultura mea, pe care n-am avut ocazia să o cultiv atât de mult. Se aseamănă, da,da,da, de fapt colegii mei spanioli care nu ştiu deloc româneşte, înţeleg multe cuvinte. E uşor să înţeleagă", Maria Calvo Lambru - studentă din Spania.
Cursurile au început astăzi şi dureazâ până la sfârşitul luinii. Pe parcursul celor 60 de ore de curs tinerii învaţă limba română după manuale realizate special pentru ei, iar pentru a a afla despre cultura noastră au stabilite mai multe excursii la Sighişoara pentru a vedea istoria oraşului, la Gura Râului pentru a afla despre Lucian Blaga dar vor merge şi pe Transfăgărăşan sau la Canionul Şapte Scări unde au programate ore în aer liber.
"Străinii sunt foarte interesaţi de filmele româneşti. În special de noul val al cinematografiei româneşti. Aici avem o surpriză pentru ei. Pentru că, în afară de criticul de film Irina Margareta Nistor, va susţine o prelegere un fost cursant al şcolii de vară, care nu a ştiut să spună nimic în Limba Română atunci când a venit. Şi acum va susţine o prelegere în limba română. Este regizor, Vicente Pasqual", Ana Borca - coordonator program.
Acesta este cel mai longeviv program al Institutului Cultural Român, a început încă din anul 1994, când au sosit primii străini, iar de 10 ani cursurile se desfăşoară în fiecare vară la Braşov unde este supervizat de Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Transilvania .
Reporter: Sorin Secli
Operator: Lucian Păculea
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News