Criză de asistente la Maternitatea Bega

Data publicării:
asistente
Nou-născuţii din Timişoara sunt îngrijiţi de mai puţin de jumătate din necesarul de personal. Se întâmplă la Secţia de Neonatologie a Maternităţii Bega din oraş, unde asistentele medicale aleargă între saloane şi sălile de naştere, ca să aibă grijă de bebeluşi. Doar 24 de asistente lucrează pe întrega secţie, deşi ar fi nevoie de încă 33. Conducerea spitalului de care aparţine maternitatea promite că va scoate luna viitoare posturi la concurs, însă acestea nu vor fi suficiente.

Loredana Mănescu este asistentă medicală de 10 ani, iar ultimii doi i-a petrecut la Compartimentul de Terapie Intensivă a secţiei de Neonatologie. Femeia lucrează câte 12 ore într-o singură tură, iar de multe ori este singură pe toată sala.

„Este o responsabilitate foarte mare și, având în vedere că ar trebui să lucrăm una la doi copii, lucrăm și la câte 16. Îți este greu de multe ori, simți că nu mai poți? Da, foarte greu, mai venim și din libere, când e volum mare de muncă”, explică Loredana Mănescu, asistent principal la Terapie Intensivă Neonatală.

În prezent, la secţia de Neonatologie a Maternităţii Bega lucrează doar 24 de asistente medicale, deşi ar fi nevoie de un număr de două ori mai mare.

„Secţia noastră este compusă din trei compartimente: un Compatiment de Terapie Intensivă Neonatală de 10 paturi, un compartiment de prematuri cronici cu şase paturi, un compariment de Rooming-In pentru nou născuţii sănătoşi de 22 de paturi. În situaţia asta, numărul total de de asistenţi medicali, de asistente medicale de care avem nevoie s-ar ridica la 33”, spune Ilie Constantin, şeful secţiei de Neonatologie.

Mamele internate pe secție văd şi ele că asistentele sunt de multe ori obosite.

„Deşi par de multe ori obosite, chiar mult, muncesc foarte mult.”

„Dacă s-ar suplimenta asta, ar fi pentru mame în primul rând o linişte mai mare.”

„Ministerul ar trebui să se ocupe de personal, dar vreau să spun că atât de puţin cât e se ocupă foarte bine de copii.”

Conducerea Spitalului Județean de Urgență din Timișoara, instituție de care aparține Maternitatea Bega, susține că a scos posturi la concurs de mai multe ori, dar puțini candidați au fost interesați. Iar cei care se angajează îşi dau, în scurt timp demisia.

„După ce angajăm, să dăm exemplu, 10 asistente pe terapie intensivă, la o lună, două-trei, constatăm că din păcate, din păcate, ca şi experienţă negativă, că un număr de una, două, trei, patru, din diferite motive îşi prezintă demisia”, susține Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara.

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţa va scoate la concurs în luna decembrie 7 posturi de asistente şi 10 posturi de infirmiere pentru secţia de neonatologie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri