Comunitatea de ucraineni din Timiș a sărbătorit Crăciunul după calendarul pe rit vechi. În comuna Ştiuca de exemplu, unde trăiesc cei mai mulţi etnici ucraineni din judeţ, toată familia participă la slujbă încă de dimineață, după care se înfruptă din bucatele pregătite pentru masa de Crăciun. Crăciunul începe cu slujba de dimineață, la care participă toată familia, cu mic, cu mare, cu toţii îmbrăcați în straie tradiționale, în rândul ucrainenilor din comuna timişeană Ştiuca.
„Am fost la biserică. Și acum? Mergem acasă, mâncăm.”
„Unde ai fost azi? La biserică. Ce ai pe cap? Batic.”
Masa îmbelșugată de Crăciun se prepară după rețete transmise din generație în generație.
„Orice gospodină trebuie să aibă colacii pe masă, cei 4 colaci pe masă. MUSCĂ Fiecare își alege forma. Asta-i forma pe care o folosesc ucrainienii din moși-strămoși. Așa a făcut-o mama mea, așa o fac și eu și așa îi voi transmite și fiicei mele”, explică Mariana Brașoveanu, ucraineancă din comuna Știuca, jud. Timiș.
La fel ca alte popoare slave, ucrainenii sărbătoresc Crăciunul pe rit vechi printr-o mulțime de tradiții și obiceiuri moștenite din cele mai vechi timpuri.
„Orice familie de ucraineni care păstrează tradiția, așează paie sub fața de masă. Semnifică faptul că Isus s-a născut în paie și nu într-un palat”, continuă Mariana Brașoveanu.
Căldura familiei care se adună acasă de Crăciun, indiferent de colțurile țării în care trăiește, face uitat gerul de afară.
„Veste bună a nașterii lui Isus unește și reunește familiile și masa de Crăciun asta înseamnă, reunirea familiilor”, adaugă Ionuț Brașoveanu, ucrainean din comuna Știuca, jud. Timiș.
În judeţul Timiș trăiesc în prezent aproape 10 mii de ucraineni.