Copii înghesuiți câte trei într-un pat și cadre medicale cu un comportament inuman - sunt situațiile pe care le reclamă părinții unor micuţi internați la Compartimentul de Boli Infecțioase al Spitalului Județean Arad. Peste 30 de părinți nemulţumiţi de atitudinea personalului şi de condiţiile de care au avut parte în unitatea medicală s-au adunat în centrul Aradului, pentru a-și povesti experiențele şi pentru a cere autorităţilor să ia măsuri, astfel încât să nu mai treacă şi alţii prin ce au trecut ei... Imaginile au fost surprinse, cu telefonul mobil, de o mamă care era internată cu toți cei 3 copii ai săi la Compartimentul de Boli Infecțioase al Spitalului Județean din Arad. Giorgiana Finișan are 25 de ani, iar la sfârșitul anului 2016 a stat o săptămână internată împreună cu cei mici.
„Când am fost eu am fost si 4 copii într-un pat. Era full spitalul. La wc nu puteai să mergi pentru că era becul spart, nu vedeai nimic. Ce m-a deranjat cel mai tare a fost comportamentul lor. Adică nu am avut tratament la copii, eu am văzut-o pe doamna doctor numai când m-o internat, în sală acolo când am stat o oră să o așptept pe ea cu copil cu febră 40”, povestește Giorgiana Finișan.
Situația semnalată de Giorgiana nu este singulară.
„Mi-a prescris un tratament de care nu era nevoie. Niște antibiotice pe care fata mea... așa, prescrie antibiotice fără să știi ce are? Am refuzat internarea, m-a făcut mamă inconștientă.”
„Branula i-a fost instalată la 10 ore după internare. Cu un activ de 15 înțepături la rând. Deci o poveste de groază.”
Peste 30 de părinți cu experințe similare, trăite toate în același spital, s-au întâlnit în centrul Aradului pentru a-și împărtăși experiențele. Au semnat și o petiție, pe care o vor înainta Consiliului Județean și Direcţiei de Sănătate Publică.
„Îi rugăm pe această cale să ia măsurile necesare pentru a nu mai fi nevoită nici o mamă să treacă prin ce am trecut noi. Solicităm foarte multe, în primul rând suplimentarea imediată a personalului, introducerea tratamentului în ambulator și introducerea tratamentului pentru o zi pentru a evita suprasolicitarea secției. Cerem foarte mult să se efectueze analize înainte de a se administra antibiotic”, adaugă Cristina Rusu, organizatoarea întâlnirii.
Contactat telefonic de Digi24, managerul Spitalului Județean Arad explică de ce au ajuns să stea copiii şi câte 3 într-un pat în unitatea pe care o conduce.
„Este foarte dificil mai ales în weekend, când la serviciul de urgentă se prezintă mămicile cu copii bolnavi, când știi că numărul de paturi de la compartimentul de boli infectioase copii este limitat, respectiv 20, când mai ai 2 sau 3 paturi libere sau de ce să nu spunem duminică seara nici unul, este foarte dificil să faci o triere care copil rămâne internat și care pleacă acasă”, completează Corina Crișan, managerul Spitalului Județean Arad.
Este pentru a doua oară într-o săptămână când părinții din Arad își manifestă nemulțumirea în stradă. Și administraţia judeţeană a demarat o anchetă la unitatea medicală pe care o are în subordine. În ultima săptămână, un angajat al Consiliului Județean a supravegheat în fiecare zi modul în care decurg lucrurile la compartimentul de boli infecțioase pentru copii.
„Am solicitat încă de la început consitutirea unor comisii care să verifice actele de indisciplină precum și deontologia profesională a personalului medical”, mai spune Mihai Șeran, șeful Departamentului Spitale al CJ Arad.
Reprezentanţii spitalului spun că supraaglomerarea compartimentului de boli infecțioase pentru copii este şi o consecinţă a epidemiei de rujeolă.