Într-un oraş în care clădirile istorice au suferit de multe ori modificări fără niciun temei legal, iar autorităţile nu reuşesc să îi educe pe proprietari, Guvernul vine cu o mână de ajutor. Sacţiunile pentru cei care fac lucrări de construire fără toate documentele în regulă, au crescut simţitor şi pot ajunge până la zeci de mii de lei. Regulile se aplică şi în cazul monumentelor istorice, ceea ce ar putea să îi facă pe timişoreni să nu mai pună termopane, de exemplu, pe casele monument. Numai în 2016 în Timişoara au fost amendaţi 250 de proprietari de imobile care au făcut lucrări fără aviz. „Montarea de geamuri termopan pe clădirile istorice nu numai că strică aspectul arhitectural al oraşului, dar este şi ilegală. Numai anul trecut Poliţia Locală a amendat 250 de proprietari care au făcut lucrări de intervenţie la imobilele lor fără autorizaţii de construire. Valoarea sancţiunilor ajunge la 300.000 de lei” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
Tocmai aceste intervenţii ilegale îi deranjează şi pe timişoreni.
„E o neglijenţă totală a oamenilor care folosesc locuinţele. Păi, uite faţadă la clădire! Vrei să trăieşti într-un oraş civilizat...”
„Chiar aiurea. Dacă se renovează şi se recondiţionează trebuie păstrat ce este autentic şi nu să distrugă.”
„Există o soluţie prin a păstra arhitectura cădirii şi cu termopan, dar izolaţia este mai bună.”
Autorităţile speră că amenzile mai mari îi vor civiliza pe timişoreni.
„Majorarea unora dintre sanţiuni ne ajută pentru că în acest fel poate oamenii sunt determinaţi să se gândească de două ori înainte de a încălca legislaţia”, explică Dana Seracni, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara.
Noua lege îi obligă pe proprietari să permită accesul poliţiştilor pentru control. În caz contrar, riscă să fie amendaţi.
„Printre modificările care intră în competența Poliției Locale se află cea referitoare la majorarea cuantumului sancțiunii minime în cazul împiedicării ori sustragerii de la efectuarea controlului, prin interzicerea accesului organelor de control abilitate sau prin neprezentarea documentelor și a actelor solicitate, de la 3000 de lei, cum era înainte de modificare, la 5000 de lei. Valoarea maximă este de 10.000 lei”, stipulează ordonanţa de Guvern care modifică legea privind autorizarea construcţiilor.
Tot începând cu acest an, proprietarii sunt obligaţi să efectueze recepţia la finalul lucrărilor, iar documentele trebuie prezentate autorităţilor în cazul unui control.