Centre de permanență deschise și nefuncționale
Centre medicale de permanență deschise, dar nefuncționale. Se întâmplă în județul Caraş-Severin, unde trei astfel de centre nu pot primi pacienți pentru că medicii nu au încheiate contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cea mai gravă situație este la Anina, pentru că orașul nu are nici spital. Are în schimb un centru de permanență refăcut, s-a şi tăiat panglica acolo, dar Ministerul Sănătății nu a prevăzut bani în buget pentru funcționarea sa. Oamenii se roagă să nu moară cu zilele…
Orașul Anina a rămas fără spital din anul 2011. Centrul de permanență care trebuia să îi ia locul stă mai mult închis. În vara anului trecut, activitatea a fost suspendată din cauza lipsei personalului medical, după o perioadă în care centrul a funcționat la cota de avarie.
”De 10 luni, în acest cabinet medical este liniște. Aici nu a mai avut loc niciun consult medical. Centrul de permanență din Anina este în continuare închis, iar singura salvare pe care o au locuitorii de aici este Serviciul de Urgență, care are o singură ambulanță la peste 6 mii de locuitori”, relatează Mihaela Crețu, jurnalist Digi24.
În ianuarie 2018, autoritățile au anunțat deschiderea a trei centre de permanență în județul Caraș-Severin, în localitățile Caransebeș, Iablanița și Anina. Șase medici s-au angajat să asigure, garda de la 1 februarie, la centrul din Anina, care a fost şi refăcut de primărie.
”S-au depus și toate actele, deci practic Casa de Asigurări avea tot, tot, deja. Practic lipsește finanțarea …. (face semn că lipsesc banii). Și, dacă nu avem finanțare, nu putem să lucrăm, pentru că Casa nu poate să ne facă contractul”, a declarat Gheorghe Jenar, medic de familie.
”S-a majorat prestația, plata cu ora pentru cadrele medicale, prin lege, nu prin altceva. Și surprinzător, mărindu-se și majorându-se, nu a fost cuprinsă în buget”, a declarat Dorinel Ungureanu, viceprimar Anina.
Ministerul Sănătății a alocat peste 344 de mii de lei pentru funcționarea centrelor de permanență din Caraș-Severin, dar nu şi pentru cele nouă-înființate.
”Dumnealor s-au înființat la câteva zile după începutul anului, ori bugetul era deja creat pentru anul acesta. Există speranța ca după primul trimestru să apară această finanțare”, a declarat Flavius Rotariu, purtător de cuvânt CJAS Caraş-Severin.
În prezent, în județul Caraș-Severin funcționează doar patru astfel de centre medicale, în localitățile Bozovici, Bocșa, Soceni şi Constantin Daicoviciu.
reporter: Mihaela Crețu/ operator: Adrian Ionescu
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News