Dezastrul din zona Pechea s-a petrecut la doar trei ani distanţă de
inundaţii de proporţii similare. Asta nu poate decât să dovedească
faptul că autorităţile nu au învăţat nimic din greşelile trecutului. Nu
au existat lucrări hidrotehnice care să preîntâmpine astfel de fenomene.
Nu s-a construit nici un dig, iar acest lucru a fost deja recunoscut de
autorităţi.
Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia Conachi: "Am mai spus şi o repet . 700 de miliarde s-au alocat pentru ajutorarea cetăţenilor în 2013, dacă se investea în acest pârâu , era problema rezolvată cu inundaţiile şi astăzi nu aveam necazurile pe care le avem."
La Cuza Vodă, lucrările de decolmatare a râului Suhu s-au făcut în proporţie de 50 la sută. Restul albiei a fost lăsată în voia sorţii.
Dănuţ Codrescu, primar Cuza Vodă: "Din caza apelor revărasate după versanţii comunei, asta a făcut să inunde comuna. Bineinţeles că şi nivelul râului a crescut, a rupt digurile şi s-au năpustit şi acelea"
La Pechea s-au făcut lucrări de decolmatare, însă primarul spune că lipsesc lucrările de îndiguire care să colecteze apa de pe versanţi.
Mihăiţă Măncilă, primarul comunei Pechea: "Trebuiesc făcute nişte diguri şi de acolo trebuie să dăm controlat drumul al apă. Din 2013 am decolmatat pârâul Suhurlui dar nu reuşeşte să capteze toată apa."
Petrica Paţilea, purtător de cuvânt Prefectura Galaţi: "Mult mai multă apă căzută într-un timp foarte scurt şi evident că lucrările hitrotehnice nu au făcut faţă. Şi atunci sunt necesare lucrări de avengură care cer foarte mulţi bani şi foarte mult timp."
Specialiştii spun că digurile de protecţie sunt esenţiale pentru ca astfel de dezastre să nu se mai întâmple, lucru întărit şI de preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Noi suntem tara care tot timpul este luata prin surprindere. inundatiilene iau prin suprirndere. Sigur nimeni nu poate sa previna ploaia dar putem sa construim un baraj si putem sa decolmatam albiile."
Un exemplu pozitiv vine din localitatea Cudalbi, tot din Galaţi. Acolo, angajaţii de la Apele Române au decolmatat albia râului dupa ce viiturile au maturat totul în calea lor în urma cu trei ani.
Ştefan Drugan , primarul comunei Cudalbi: "Daca nu era aceasta decolmatare. Gândiţi-vă , atunci am avut 142 de litri pe metru patrat, iar acum am avut 177 de litri pe metru patrat. Am fi avut mult mai multe inundaţii şi ferească Dumnezeu de vieţi omeneşti."
"Anul acesta am scapat. Domane Maica Domnului mi-am facut orice de multe ori, mai ales ca vdeam ca plua totap noapte continuu."
În anii comunismului, în localitatea Suhurului din judeţul Galaţi a început construcţia unui baraj cu un lac de acumulare de 1000 de hectare. Lucrarile au fost abandonate, însa, dupa 1990. Primarii spun acum ca, daca ar fi fost terminat, barajul ar fi preîntâmpinat astfel de fenomene.
Sincron Ştefan Drugan , primarul comunei Cudalbi: "S-ar fi adunat apa iar debitul care a venit şi a făcut prapad la Pechea, ar fi putut fi controlat"
În judeţul Galaţi sunt 22 de localitaţi afectate de inundaţii. În 2013, Guvernul a alocat 27 de milioane de lei sinistraţilor din aceeaşi zonă.
reporter: Cornelia Mazilu
operator: Marian Munteanu