Case în pericol din cauza surpărilor

Data publicării:
MAL SURPAT

Două case şi grădinile unor locuitori din satul Coada Malului riscă să fie luate de apa râului Teleajen şi asta dacă autorităţile nu consolidează malurile care se surpă la fiecare ploaie torenţială. De ani de zile, bucăţi întregi de mal au fost luat de ape, după ce râul şi-a schimbat cursul şi s-a apropiat de zona locuită a localităţii. Una din locuinţe se afla doar la 10 metri de alunecările de teren. 

De câţiva ani, de când cursul râului Teleajen s-a schimbat, apa a venit foarte aproape de gospodăriile oamenilor. Atunci când plouă foarte tare şi apele cresc, malul, care este foarte aproape de grădinile localnicilor, se surpă. Aşa se întâmplă şi în gospodăria lui Valeriu Ciobanu.

"Dacă mai vine mai roade un pic, roade şi până freatică că e pe humă, mai vin nişte izvoare şi fuge toată. Ce să facem? Pleacă cu totul. Casa e mare, greutate, trebuie luată o anumită măsură",  Valeriu Ciobanu, localnic. 

Lângă grădina lui mai este casa unor soţi care lucrează în afara ţării şi îşi petrec aici verile.

"Aceasta este una dintre cele mai afectate gospodării. La fiecare ploaie torenţială malul se surpă câţiva metri iar acum distanţa care a mai rămas de la mal până la casă este de doar 15 metri",  Ruxandra Morar, reporter Digi24.

Ceilalţi localnici se tem şi ei pentru soarta vecinilor.

"Omul ăsta de colea abia şi-a făcut casa. În toate zilele trece plângând pe stradă. Când vede că plouă vine plângând", localnic.

"Vine şi bate în mal. A venit de acolo tocmai..şi s-a făcut vad aici. Plânge bieţii oameni, ce să fac?? Unde să mă mut , şi dacă Vând nu îmi ia nimeni casa aşa, că intră apa în el", localnic.

În anul 2011, cu aproape 300.000 de lei, bani de la Guvern, Primăria a reuşit să ridice un dig, însă încă mai este nevoie de investiţii.

"Este destul de greu să facem noi un dig ca şi comunitate locală, deoarece banii sunt foarte puţini şi nu avem nici autoritatea necesară de a rezolva această problemă. De aceea cu ISU Prahova, Prefectura şi Consiliul Judeţean am demarat toate documentele pentru a reface şi pentru a continua un dig început în 2011", Vasilică Diaconu, primar comuna Măgurele. 

Autorităţile judeţene spun că primăria nu a cerut încă un ajutor concret şi că zona care se prăbuşeşte ţine de Apele Române.

"Există acolo o eroziune de mal în preajma unui râu cadastrat ceea ce înseamă că ar trebui Apele Române să intervină pe acea zonă un pic mai sus, la Gornet, a fost vorba de o alunecare de mal foarte urâtă şi acolo mai multe gospodării au trebuit să fie relocate", Bogdan Toader, preşedinte CJ Prahova 

"Nu am primit nicio sesizare de la autorităţile din zona sau de la altcineva că ar fi fost evenimente în urma ploilor din ultima vreme. Avem prevăzute lucrări de decolmatare a râului Teleajăn în mai multe zone, inclusiv în zona comunei Măgurele", Mariana Lăcătuş, purtător de cuvânt SGA Buzău-Ialomiţa.

Alunecările de teren sunt fenomene frecvente în judeţul Prahova, iar anii trecuţi, la Breaza, Proviţa, Telega sau Gornetu, pământul în mişcare a distrus case şi drumuri. Numai anul trecut distrugerile au depăşit 100 de milioane de lei.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Lucian Păculea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri