Casa de Cultură a Sindicatelor stă cu lacătul pe uşi

Data publicării:
CULTURA SF

Avem multe instituţii de cultură dar prea puţine spaţii care să le găzduiască. Este situaţia cu care se confruntă autorităţile din Sfântu Gheorghe, unde fosta Casă de Cultură a Sindicatelor, care ar putea fi sediul multor instituţii din oraş, zace abandonată de cinci ani de zile. Totul pentru că nu există un proprietar al acestor clădiri, regimul lor juridic este foarte neclar, iar municipalitatea nu poate investi în proprietăţi care nu îi aparţin. 

Ca toate clădirile din patrimoniul UGSR, Uniunea Generală a Sindicatelor din România, după '89, Casa de Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe a rămas ca o curte fără stăpân; înconjurată de gunoaie şi abandonată, se degradează tot mai tare.

"Arată foarte prost, ar trebui să facă ceva cu ea. Am auzit că au datorii către oraş şi din cauza aia este închisă", localnic

"Trebuie renovat că e în centrul oraşului şi e o ruşine. Ce se organiza aici, vă mai amintiţi? Spectacole şi teatru", localnic. 

La fel ca alte 40 de astfel de case de cultură din toată ţara, ea a fost revendicată de o asociaţie postdecembristă care, însă, nu îşi asumă şi rolul de proprietar.

Clădirea este administrată de Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, înfiinţată în anii '90 şi care nu a mai investit niciun leu în reabilitarea şi eficientizarea ei energetică. Asta a făcut ca, în urmă cu cinci ani, să plece de aici ultimii chiriaşi, din cauza facturilor prea mari pe care le plăteau la utilităţi.

Posturi de radio locale, un ansamblu de dansuri, firme şi chiar şi o extensie a unei universităţi private au avut sediile aici după 1990. Florin Kerestes este ziarist şi a lucrat mai bine de 13 ani între zidurile colosului comunist. Ştie ca nimeni altul problemele cu care se confruntau chiriaşii când venea vorba despre plata facturilor.

"Ne spuneau: domn'le, e o centrală care trebuie să încălzească toată Casa de Cultură şi atâta a venit gazul. Dacă nu plătiţi, vă evacuăm. Pe vremea aia să plăteşti 3000-4000 de lei, era o sumă destul de...",  Florin Keresztes - fost chiriaş.

După plecarea ultimilor chiriaşi, administratorul a acumulat două milioane de lei datorii la bugetul local, prin neplata impozitelor. Primarul ar fi găsit o portiţă să îl achite de aceste datorii, dacă ar fi putut prelua clădirea, ca să o repună în circuitul cultural. Regimul juridic nu îi permite asta iar Primăria nu poate investi în proprietăţi care nu îi aparţin.

"Noi suntem deschişi la orice variantă. Noi am semnalat la această Confederaţie, în Bucureşti, că suntem dispuşi să cumpărăm clădirea şi să rezolvăm şi problema datoriilor. Am putea face săli de teatru sau pentru teatru de păpuşi şi aşa mai departe. Avem foarte multe instituţii de cultură în oraş şi, din păcate, nu avem infrastructura adecvată", Antal Árpád-András - primarul municipiului Sfântu Gheorghe.

În cinci ani de zile, de când are lacătele pe uşi, Cultură a Sindicatelor din Sfântu Gheorghe este vizibil degradată şi a devenit mai degrabă adăpostul oamenilor străzii.


Reporter: Sorina Secelean
Imagine: Mihai Stan

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri