Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană în 2021, dar nici până atunci nu va avea centură de ocolire. Autorităţile judeţene au decis să construiască propria “mică centură”, în condiţiile în care oraşul de pe Bega a fost uitat şi în acest an de Guvern. Deşi Timişoara este cel de-al treilea contribuitor la bugetul de stat, iar prin oraş trec mii de TIR-uri dinspre Vestul Europei, proiectul de construire a variantei de ocolire nu va fi o prioritate pentru Executiv decât peste... 6 sau 7 ani. „Centura propusă de consiliul județean Timiș va lega 5 comune de pe partea de vest și de sud a Timișoarei, iar șoferii care vin din Vestul Europei nu vor mai trebui să traverseze orașul. Mai rămân de modernizat drumuri comunale care să lege localitatea Şag de varianta de ocolire existentă deja” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.
„Mica centură”, aşa cum au denumit-o autorităţile, nu va fi deschisă, însă, traficului greu. Pe aceste drumuri judeţene din jurul Timişoarei vor putea circula doar maşini cu masa totală de maximum 3,5 tone, aşa că pentru marii transportatori problema rămâne nerezolvată.
„O oră am făcut, o oră din Calea Şagului până în Calea Aradului. Foarte greu.”
„Guvernul are alte probleme de rezolvat decât cele locale.”
„Timp pierdut şi mă sună şeful, că unde îs.”
Cele patru tronsoane ale centurii alternative costă aproape 30 de milioane de lei, iar banii provin din bugetul judeţului. Lucrările ar urma să fie finalizate anul viitor.
„Într-un final să avem legătură continuă de la drumul european dintre Timişoara şi Arad până la drumul european spre Belgrad. Nu înlocuieşte ceea ce este absolut necesar pentru oraşul nostru. Şi anume centura”, explică Sorin Grindeanu, președintele CJ Timiș.
În timp ce autorităţile judeţene încearcă să găsească soluţii pentru fluidizarea traficului, Guvenrul promite să finanţeze centura Timişoarei în... 2022 sau 2023.
„Are toată documentaţia tehnică pregătită. Mă refer la studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi documnetaţia de atribuire. Obiectivul este inclus în masterplan şi este gestionat de CNADNR. Momentan aşteptăm sursa de finanţare”, susține Alina Sabou, purtătorul de cuvânt al DRDP Timişoara.
Primarul Timişoarei speră că titlul de Capitală Europeană a Culturii va aduce de la Guvern şi finanţarea necesară pentru centură.
„Centura Timişoarei este un obiectiv de maximă importanţă devenit şi mai necesar după dobândirea calităţii de Capitală Europeană a Culturii. Doar n-o să vină oamenii să stea în ambuietaje, între TIR-uri, în Timişoara”, a precizat Nicolae Robu.
Timişoara are centură doar pe partea de nord a oraşului, în lungime de 12 kilometri. Mai este nevoie de construirea altor 20 de kilometri, pe parte de sud, iar costul lucrărilor este estimat la 124 de milioane de euro. Ca să determine guvernanţii să aloce bani acestor lucrări, primarul Timişoarei cheamă oamenii în stradă, sâmbătă, de la ora 11, în Piaţa Victoriei.