În Dudeștii Noi, una dintre cele mai dezvoltate comune ale județului Timiș, mai sunt încă oameni care trăiesc cu haznaua în spatele casei. Asta, deși localitatea are sistem de canalizare de acum câţiva ani. Costurile ridicate cu racordarea i-au făcut însă pe oameni să refuze luxul vieţii ca la oraş. În prezent doar 160 de gospodării, din cele 900 existente, sunt racordate la sistemul modern. Reprezentanții primăriei au totuşi în vedere un proiect prin care să-i ajute pe localnici să renunțe la hazna sau la fosa septică din curte.
Elvira Apostol locuiește în Dudeștii Noi de peste 33 de ani. A avut hazna în gospodărie, iar cu timpul și-a construit o fosă septică, singura modernizare pe care și-a permis-o din pensia de 800 de lei.
„Ducem, dar nu facem... doar apa de la mașină, restul nu și tragem în grădină. Vă e greu, vă e ușor? Costă și asta? Greu, foarte greu, mai ales că acuma îngheață și nu mai merg fântânile și uite așa... dar noi facem tot posibilul să ne putem racorda”, admite Elvira Apostol, localnic Dudeștii Noi.
Potrivit reprezentanților primăriei, costul pentru racordarea la sistemul de canalizare costă, în medie, 1700-1800 de lei. Puțini au fost oamenii din sat care au reușit să pună bani deoparte pentru branșare.
„Oricât ar fi costat merită, asta e important. Nu am mai rezistat așa, tot să mi se umple fosa... nu mi-o mai plăcut.”
„De ce nu v-ați racordat la sistemul de canalizare? Din cauza finanțelor, nu a fost posibilitate. E scump? E scump, pentru mine e scump.”
Sistemul de canalizare a fost realizat în anul 2013, printr-un proiect pe fonduri europene. La momentul respectiv, nu exista posibilitatea ca prin proiect să fie acoperite şi costurile de racordare, ci se oferea finanţare doar pentru construirea sistemului. Ca să-i ajute pe localnici, reprezentanții primăriei caută acum soluții prin care să suporte o parte din costurile branșării.
„Soluția care cred că va ajuta cel mai mult este aceea de a lua asupra primăriei parte din costuri. În sensul încare am achiziționat tot prin fonduri europene un buldoexcavator pentru a suporta costurile săpăturilor necesare. Vom achiziționa o foreză care să subtraverseze asfaltul”, admite Alin Nica, primarul comunei Dudeștii Noi.
Costurile de branșare vor scădea astfel sub 1.000 de lei, estimează autorităţile locale.