Căminele din Timișoara destinate oamenilor fără adăpost funcționează la capacitate maximă. Cele două centre din Timișoara, care aparțin primăriei abia mai fac față solicitărilor. Temperaturile extrem de scăzute, de până la minus 20 de grade au făcut ca, în numai o săptămână, aproape 200 de persoane să ceară ajutor. Nu mai sunt paturi libere în centrele de adăpost pentru oamenii străzii din Timișoara. Stau pe saltelele puse pe jos dar sunt mulțumiți că au loc unde pot fugi de ger şi unde primesc o masă caldă.
„Îi mai bine, pe timpul ăsta unde să stai? Hai că vara mai stai într-o tufă, mai într-un parc dar iarna unde să stai?”
„Îi mai bine că îi dos...Îi frig? Am plapumă, sub plapumă nu-i frig.”
„Mă ajută să știți. Îi cald, liniște. Adică liniște prea puțin dar asta e...Îi mai bine decât pe stradă. Da, da, e cald.”
În Timişoara, primăria a amenajat două centre care adăpostesc oamenii străzii. Unul dintre ele a fost improvizat în clădirea unui fost punct termic.
„Sunt oameni care au trăit foarte, foarte mulți ani pe stradă și care...care zic eu că supraviețuiesc în momentul ăsta pentru că există această locație. Locația nu este ceea ce noi ne-am dori să fie însă înseamnă mult, mult mai mult decât o bancă în parc sau un loc sub un pod”, spune Marius Polariu, coordonatorul centrului pentru persoane fără adăpost.
Cel de-al doilea centru din Timișoara este unul modern. Pe lângă paturile pentru cei care au nevoie de găzduire pentru o noapte aici există şi camere în care pot să locuiască pentru maximum doi ani, oameni ai străzii din Timișaora. Milan este unul dintre ei.
„Probleme familiale... și bolnav... m-am despărțit de familie. Le-am făcut casă la copii... și până la urmă? Și eu sunt aici”, povestește Milan.
În niciunul dintre cele două centre nu mai este spaţiu. Ultimii veniţi stau pe saltele, pe jos și așteaptă să li se facă un loc în dormitoare.
„Te-ai încălzit un pic, bun. Când se duc păduchii, sus în dormitor.”
„Astă-noapte am primit oameni noi aduși din stradă de către Salvare, i-am pus și pe saltele, în spații improvizate. Triajul este plin, lucrăm cu câteva sute de oameni, pur și simplu”, spune Rodica Cojan, directorul centrelor pentru persoane fără adăpost din Timișoara.
În Timișoara mai există încă două centre care aparţin unor organizații neguvernamentale. Și acestea funcționează la capacitate maximă dar și în aceste condiții, oricine cere ajutor, va beneficia de el.